H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λοιπόν, το επιτόκιο της Ζώνης του Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,25% στο 3,5%, όπως είχε προαναγγελθεί. Φαίνεται, όμως, ότι αγορές δεν πείστηκαν για τις προθέσεις Τρισέ, με συνέπεια να αγνοήσουν τις δηλώσεις του και να πουλήσουν το ευρώ. Αμέσως μετά τις δηλώσεις Τρισέ το ευρώ υποχώρησε στα 1,3276 δολάρια, από τα 1,3326 δολάρια. Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δεν επιφύλαξε μεν τίποτε θετικό για όσους δανειολήπτες υποφέρουν.

Ωστόσο, φρόντισε στις δηλώσεις του να μην είναι προκλητικός. Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε ότι η EKT θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί ιδιαίτερα προσεκτικά τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. Εντάξει…

Ευτυχώς, στην Ευρωζώνη οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν στο 1,8% τον Νοέμβριο σύμφωνα με την Eurostat. Και η ΕΚΤ εξαναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τώρα αναθεώρησε τις προβλέψεις και εκτιμά πτώση (!!) του πληθωρισμού και το 2007 και το 2008.

Ενα είναι σίγουρο πάντως ότι ο Τρισέ θέλει να κερδίσει χρόνο. Οι ανησυχίες που προκαλούν οι συνέπειες της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας στις γερμανικές εξαγωγές, η άνοδος των επιτοκίων του ευρώ, καθώς επίσης και οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 3%, από το 16% στο 19%, από τις αρχές του ερχόμενου έτους στη Γερμανία, έχουν κορυφωθεί. Κυρίως, όμως, έχει αναθερμανθεί η πάγια σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών και της EKT για το επίμαχο θέμα της κατεύθυνσης των επιτοκίων και του ευρώ.

Ο κ. Τρισέ προσπαθεί να πείσει ότι η νομισματική πολιτική της Τράπεζας αποφασίζει για τις μεταβολές των επιτοκίων του ευρώ κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας της Ευρωζώνης. Φαίνεται, όμως, ότι αλλάζουν συνεχώς οι προθέσεις του Τρισέ. Για τους απαισιόδοξους, τίποτα δεν έχει αλλάξει: οι οικονομίες στη ζώνη του ευρωνομίσματος βρίσκονται σε δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και θα παραμείνουν έτσι. Και οι τραπεζίτες της EKT συνεχίζουν να εμφανίζονται θορυβημένοι για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, και όχι μόνον.

Ομως, η EKT παροτρύνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διατηρήσει άγρυπνο το βλέμμα της για να διαπιστωθεί εγκαίρως η όποια μεταβολή σε ό, τι αφορά τις πιέσεις στις τιμές, καθώς δεν απαιτείται πλέον νέα αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής. Επίσης, ότι πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να επιδιώξουν και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών τους. Πάντως, ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει εκ νέου ότι τα πράγματα για την Ευρωζώνη δεν είναι… απλά και ότι συνεχίζουν να υφίστανται, σοβαροί κίνδυνοι για την αναπτυξιακή προοπτική της.

n Η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε χτες το επιτόκιο της στερλίνας στο 5,0%, όπως ευρέως αναμενόταν. Στο επίπεδο αυτό του 5,0% τα βρετανικά επιτόκια αυξήθηκαν στις αρχές του Νοεμβρίου, για δεύτερη φορά από τον περασμένο Αύγουστο που η Τράπεζα ξεκίνησε τις αυξήσεις και αναμένεται να τις συνεχίσει. Να επισημανθεί ότι το ποσοστό των βρετανικών επιτοκίων διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας στα επίπεδα του 8% και της τελευταίας 10ετίας στο 5,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή