H Κίνα οργανώνει σύνοδο Ασίας – ΗΠΑ για την ενέργεια

H Κίνα οργανώνει σύνοδο Ασίας – ΗΠΑ για την ενέργεια

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιθετική τόνωση του ενεργειακού προφίλ της ως δεύτερης μεγαλύτερης καταναλώτριας πετρελαίου του κόσμου αποσκοπεί η Κίνα με τη σύνοδο υπουργών Ενέργειας των ΗΠΑ και της Ασίας, την οποία φιλοξενεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οπως αποκάλυψε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, η μονοήμερη διυπουργική συνάντηση Κίνας, Ινδίας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου στο Πεκίνο.

Ακριβή ενέργεια

Στόχος θα είναι η βελτίωση της συνεργασίας σε περιβάλλον ακριβής ενέργειας, αλλά και η συζήτηση περιφερειακών θεμάτων εθνικής ασφάλειας, αποδοτικότητας, ανανεώσιμων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το Πεκίνο έπαιζε μικρό ρόλο στις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, σε σχέση με άλλους γείτονές του, όπως η Ινδία. Ωστόσο, αφότου οι υψηλές τιμές του μαύρου χρυσού προκάλεσαν συρρίκνωση των περιθωρίων στα διυλιστήρια και καθυστέρηση στα σχέδια δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος, ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο.

Η Κίνα δεν διαθέτει υπουργό Ενέργειας, αναμένεται όμως να εκπροσωπηθεί από τον Μα Κάι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, η οποία χαράσσει την ενεργειακή πολιτική και φιλοξενεί τη σύνοδο, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για τα τέλη Οκτωβρίου. Επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής θα είναι ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σαμ Μπόντμαν, γεγονός που θα δώσει σε αμφότερες τις πλευρές μια σπάνια ευκαιρία να εκτονώσουν την ένταση που δημιουργήθηκε με την αποτυχημένη περυσινή προσπάθεια της κινεζικής CNOOC να εξαγοράσει την αμερικανική Unocal. Της ινδικής αποστολής θα ηγηθεί ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Μουρλί Ντεόρα, ο οποίος θα ασκήσει πιέσεις για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας του και των κινεζικών, ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Δελχί επιπλέον του έτους, παρά το ιστορικό αμοιβαίας αντιπαλότητας των δυο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή