Οι εξαγωγές τόνωσαν τη Γερμανία

Οι εξαγωγές τόνωσαν τη Γερμανία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ύψος ρεκόρ έφθασε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς η αισθητή άνοδος των εξαγωγών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως απέδειξε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποκομίζουν οφέλη από την ισχυρή ανάπτυξη, που επιμηκύνθηκε και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αυξήθηκε αιφνιδίως τον Οκτώβριο στα 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Πάνω από τις προσδοκίες

Το ρεκόρ το οποίο κατέρριψε το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα τον περασμένο Οκτώβριο είναι το πιο υψηλό από την εποχή της ενοποιήσεως της χώρας, το 1990, και ξεπερνά τις προβλέψεις οικονομολόγων καί εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 13,4 δισεκετομμύρια ευρώ.

Με εξαγωγές οι οποίες μετά από αναπροσαρμογή τον περασμένο Οκτώβριο διεμορφώθησαν στα 81 δισεκατομμύρια ευρώ, η Γερμανία κρατά τα ηνία ως η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα του κόσμου, για τέταρτη κατά σειρά χρονιά το 2006.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι πράγματι εκπληκτικοί» δήλωσε ο Ματίας Ρούμπις, οικονομολόγος στην Commerzbank. Συνεχίζοντας, δε, τόνισε ότι «μετά την ισχυρή άνοδο του εμπορικού πλεονάσματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ουδείς ανέμενε τέτοιους αριθμούς τον Οκτώβριο».

Σε σύγκριση με τον μήνα Σεπτέμβριο, οι γερμανικές εξαγωγές παρουσιάζουν αναπροσαρμοσμένη αύξηση τον Οκτώβριο κατά 2,6% μετά την αύξηση του 6,5% τον Σεπτέμβριο.

Οι εισαγωγές παρουσιάζουν πτώση τον μήνα Οκτώβριο κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, όπως αναφέρει η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε δηλώσεις του, εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας στο Βερολίνο διευκρίνισε ότι σε όλους τους τομείς σημειώθηκε άνοδος τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο εκπρόσωπος αυτός εξήρε την απόδοση του εξαγωγικού τομέα της Γερμανίας, ο οποίος είναι ο κύριος πυλώνας της οικονομίας της χώρας.

Ωστόσο, η προοπτική για τους επομένους μήνες είναι λιγότερο ευκρινής. Τούτο δε αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στο ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σημείωσε αισθητή άνοδο τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός το οποίο οδήγησε σε δύσκολη εν μέρει κατάσταση την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων, σε παραδοσιακές αγορές οι οποίες απορροφούν τα προϊόντα της γερμανικής βιομηχανίας.

Βασιζόμενος σε οικονομικά στοιχεία του παρελθόντος, ο οικονομολόγος Αλεξάντερ Κοχ της τράπεζας Unicredit εξέφρασε την άποψη πως η Γερμανία θα διατηρήσει τα πρωτεία στις εξαγωγές και εφέτος για τέταρτη κατά σειρά χρονιά, με εξαγωγές εμπορευμάτων οι οποίες θα φθάσουν το ένα τρισεκατομμύριο και πλέον δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, γερμανικές επιχειρήσεις διακατέχονται από αισιοδοξία παρά την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και των αποδείξεων περί επιβραδύνσεως της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγγνώμη Οστλινγκ στους Γερμανούς

Συγγνώμη ζήτησε από τον γερμανικό λαό ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Scania γιά τον παραλληλισμό του ότι η εχθρική προσφορά της γερμανικής ανταγωνίστριάς της MAN AG για την εξαγορά της είναι παρόμοια με την τακτική που εφήρμοζαν οι «Ναζί» κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Scania Λάϊτ Οστλινγκ διευκρίνησε ότι τα λεχθέντα του «διερμηνεύθηκαν κατά τρόπο που δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή