Ντε Βιλπέν κατά ΕΚΤ για συναλλαγματικές ισοτιμίες

Ντε Βιλπέν κατά ΕΚΤ για συναλλαγματικές ισοτιμίες

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσαφήνιση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τον ρόλο που διαδραματίζει στο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών απαιτεί εκ νέου ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν και καλεί την ΕΚΤ να «συντονιστεί» καλύτερα με τους υπουργούς οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Οι παρατηρήσεις του Ντε Βιλπέν είναι οι πιο πρόσφατες από ανάλογες απαιτήσεις εξεχόντων Γάλλων πολιτικών, οι οποίοι προτείνουν ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη πολιτική επιρροή στη σκληρή ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η τοποθέτηση του Ντε Βιλπέν έναντι του ρόλου της ΕΚΤ σημειώνεται λίγους μόνο μήνες από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Αφορμή για τις παρατηρήσεις του έδωσε η πρόσφατη άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, η οποία πλήττει τους Γάλλους εξαγωγείς, όπως την EADS, μητρική εταιρεία της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής βιομηχανίας Airbus. Στο σημείο αυτό άξιο σημειώσεως είναι το ότι οι δαπάνες της ΕΑDS γίνονται σε ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της στηρίζονται κυρίως σε δολάρια, προκαλώντας διαμαρτυρίες πολλές φορές εκ μέρους των Γάλλων πολιτικών.

Ενωρίτερα, στην αρχή του τρέχοντος μηνός ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργεί μόνη της σε ό,τι έχει σχέση με τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Κατά της ανατιμήσεως του ευρώ έχει ταχθεί και ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Τιερί Μπρετόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή