Σε ευρώ και γιεν επενδύουν οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες

Σε ευρώ και γιεν επενδύουν οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερα δολάρια και περισσότερα ευρώ και γιεν κατέθεσαν το δεύτερο τρίμηνο φέτος, σε διεθνείς τράπεζες, οι πετρελαιοεξαγωγές χώρες, διαπιστώνεται σε νέα έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, το ποσοστό των νέων καταθέσεών τους σε δολάρια μειώθηκε το προαναφερόμενο τρίμηνο στο 65% από 67% το πρώτο. Αντιθέτως, οι εν λόγω καταθέσεις τους σε ευρώ αυξήθηκαν στο 22% από το 20% προηγουμένως, με το σύνολο της αξίας των καταθέσεων ιδιωτών σε διεθνείς τράπεζες, που προήλθαν από τις χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ, να ανέρχεται το δεύτερο τρίμηνο του 2006 στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου τα τελευταία χρόνια αποδίδεται μεταξύ άλλων και στις εκτιμήσεις ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες ενδέχεται να αρχίσουν να διαφοροποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό το συνάλλαγμά τους, επιδεικνύοντας ολοένα και μεγαλύτερη προτίμηση για το ευρώ.

Από τις πλέον αξιοσημείωτες εξελίξεις του δευτέρου τριμήνου είναι η μείωση των καταθέσεων σε δολάρια σε βρετανικές τράπεζες από τη Σαουδική Αραβία, κατά 3 δισ. δολάρια, τα οποία αντικαταστάθηκαν από το ίδιο ποσόν σε γιεν. Οι καταθέσεις σε δολάρια από το Ιράν, την Ινδονησία και το Κατάρ ήταν επίσης μειωμένες, ενώ οι αντίστοιχες από τη Λιβύη ήταν μεγαλύτερης αξίας. Από τη Ρωσία, τέλος, διοχετεύθηκαν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα πετροδολάρια αξίας 16 δισ. δολαρίων, με τις καταθέσεις σε δολάρια αυξημένες κατά 5 δισ., αν και η πλειοψηφία των καταθέσεων ήταν σε ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή