Στη CSN αντί 4,9 δισ. στερλινών η Corus

Στη CSN αντί 4,9 δισ. στερλινών η Corus

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραγκωνίζοντας την ινδική tata Steel, η βραζιλιάνικη χαλυβουργία CSN κατέληξε σε συμφωνία για την έναντι 4,9 δισεκατομμυρίων στερλινών εξαγορά της Corus Group, του βρετανο-ολλανδικού ομίλου, του οποίου η χρηματιστηριακή αξία εκτοξεύθηκε χθες κατά 6%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας.

Η Companhia Sideru rgica Nacional ανακοίνωσε χθες ότι θα καταβάλει 515 πένες ανά μετοχή της Corus, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, η ευρωπαϊκή χαλυβουργία είχε αποδεχθεί την πρόταση της Tata για τη διάθεση των μετοχών της στην τιμή των 500 πενών εκάστη. Η Tata Steel, η οποία άνοιξε τον κύκλο προσφορών για την εξαγορά της Corus, υποβάλλοντας μία αρχική προσφορά της τάξεως των 455 πενών ανά μετοχή, ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ότι θα επανεξετάσει τη θέση της, με αποτέλεσμα αναλυτές να αναφέρονται στην πιθανότητα ανοίγματος ενός πολέμου προσφορών και αντιπροσφορών. Η εξαγορά της Corus είτε από την Tata είτε από τη CSN θα οδηγούσε στη δημιουργία της πέμπτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο, της οποίας η παραγωγή θα φθάνει στους 24 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Εν μέσω εκτιμήσεων περί επικείμενης εξαγοράς της Corus φέτος, η χρηματιστηριακή αξία της έχει αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου σε ποσοστό 80%.

Εφόσον υλοποιηθεί, η εξαγορά αυτή θα αποτελέσει μία ακόμη του κλάδου, καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους σε ικανά αποθέματα πρώτων υλών, να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος και να αποκτήσουν κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διεθνή παρουσία. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της φετεινής χρονιάς, η Mittal Steel εξαγόρασε τη λουξεμβουργιανή Arcelor, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως, την Arcelor Μittal.

Αναλυτές ανέφεραν χθες ότι σε αυτήν τη μάχη -για τη Corus- η CSN «έχει το πάνω χέρι», διότι μπορεί να επιτύχει περισσότερες συνέργειες απ’ ό,τι η Tata. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αναλυτής της Rabobank, Ρίτσαρντ Μπράκενχοφ, «η επίτευξη καλύτερων συνεργειών οφείλεται μερικώς στο γεγονός ότι η βραζιλιάνικη χαλυβουργία θα μπορεί να στέλνει σιδηρομετάλλευμά της στα εργοστάσια της Corus στην Ευρώπη…».

Από τη CSN, η οποία είχε και στο παρελθόν, συγκεκριμένα δε το 2002, προσεγγίσει την Corus σε αναζήτηση συνεργασίας, ανακοινώθηκε χθες ότι αποκτώντας την Corus προσδοκά σε εξοικονόμηση πόρων της τάξεως των 300 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι το 2009 και προ φόρων.

Η CSN θα χρηματοδοτήσει την -σε ρευστό- εξαγορά με δανεισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή