EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεσε κάτω από τα 62 δολάρια ο «μαύρος χρυσός»

Κάτω από τα 62 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, δεχόμενη πιέσεις από τα υψηλά αποθέματα και από τους ανάμεικτους οιωνούς για το εάν τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν την παραγωγή τους για δεύτερη φορά εφέτος. Οι υπουργοί πετρελαίου των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ συνέρχονται στη Νιγηρία την εβδομάδα αυτή και μεταξύ άλλων θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο της μειώσεως της παραγωγής του «μαύρου χρυσού». Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα στα 61 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου «Brent» παρέμεινε αμετάβλητη στα 62,20 δολάρια το βαρέλι, για τα συμβόλαια παραδόσεως Ιανουαρίου.

Εξαγορές διυλιστηρίων σε Ευρώπη

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil θα ανακοινώσει συντόμως εξαγορές νέου διυλιστηρίου και περιουσιακών στοιχείων λιανικής, στην ανατολική Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βάγκιτ Αλεκπέρωφ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Lukoil έχει ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό ότι σχεδιάζει νέες εξαγορές διυλιστηρίων στην Ευρώπη, καθώς επιθυμεί να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα κατά 70% τα επόμενα δύο χρόνια, ποσοστό το οποίο ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Κατά 0,3% ενδέχεται να επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο εφέτος ο ρυθμός της οικονομικής αναπτύξεως της Γερμανίας από το 0,6% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου DIW που εδρεύει στο Βερολίνο. «Παρ’ όλο ότι ορισμένοι τομείς ενδέχεται να παρουσιάσουν ελαφρά ανάπτυξη, ο βιομηχανικός και ο κατασκευαστικός τομέας είναι πολύ πιθανόν να σημειώσουν πτώση», όπως αναφέρει σε ανακοινωθέν του το ινστιτούτο DΙW.

Πιθανές οι απολύσεις

Η αυτοκινητοβιομηχανία DaimlerChrysler είναι πιθανόν να απολύσει έως και 4.000 άτομα στον κλάδο κατασκευής φορτηγών, στη Βόρειο Αμερική, τον ερχόμενο χρόνο, λόγω πτώσεως της ζητήσεως για τα προϊόντα της. Το δήλωσε ο επικεφαλής του αρμόδιου κλάδου Αντρέας Ρένσλερ, διευκρίνισε ότι 800 από τις 4.000 προγραμματισμένες απολύσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί στο παρελθόν. Στον Καναδά, οι απολύσεις θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Ρένσλερ.

Πωλεί περιουσιακά στοιχεία

Η Dubai Ports World συμφώνησε να πωλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της P&O στην ΑΙG Global Investment, όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης Μοχάμαντ Σαράφ.  Η ΑΙG Global Investment είναι θυγατρική της American International Group Ιnc.

Ανοδος στις τιμές κατοικιών

Με τον ταχύτερο ρυθμό των 18 τελευταίων μηνών σημείωσαν άνοδο οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον περασμένο Οκτώβριο, με το Λονδίνο να σέρνει τον χορό της αυξήσεως. Σύμφωνα με επίσημα κρατικά στοιχεία, η αύξηση της τιμής των κατοικιών τον μήνα Οκτώβριο είναι 8,6% σε ετήσια βάση.

Αύξηση εμπορικού πλεονάσματος

Κατά 22,9 δισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον περασμένο Νοέμβριο. Στο Πεκίνο αναμένεται αμερικανική αντιπροσωπεία για να συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής πολιτικών στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή