Η ενίσχυση των εισοδημάτων αυξάνει τις λιανικές πωλήσεις

Η ενίσχυση των εισοδημάτων αυξάνει τις λιανικές πωλήσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. «Ασίγαστη καταναλωτική δίψα» κατέλαβε τους Κινέζους τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τις λιανικές πωλήσεις κατά 14,1% εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα του 2005. Αν και η άνοδος των πωλήσεων υστερεί από τον μέσο όρο του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2005 – Οκτωβρίου 2006, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 14,3%, ωστόσο, δεν παύει να εναρμονίζεται με τις προβλέψεις. Επιπλέον, η αύξησή τους εδραιώνει την ολοένα και εντονότερη τάση για ζωηρές δαπάνες, η οποία συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση των ατομικών εισοδημάτων, αλλά και τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την κατανάλωση. Οι εξελίξεις αυτές ηχούν ευχάριστα στα αυτιά των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, ειδικά εν αναμονή της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών. Ο Χένρι Πόλσον θα αφιχθεί αύριο Πέμπτη στην κινεζική πρωτεύουσα και θα έχει επαφές με ανώτατους αξιωματούχους για διμερή εμπορικά θέματα. Ο Αμερικανικός υπουργός τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα ρεκόρ του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ προς την Κίνα. Ο κ. Πόλσον θα παρακινήσει το Πεκίνο να στρέψει την οικονομία της χώρας μακράν των εξαγωγών και των επενδύσεων, ώστε να περιστείλει το εμπορικό έλλειμμα. Πάντως, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Κίνα έχει δρόμο ακόμα να διανύσει, μέχρι να προσανατολιστεί από τις υποδομές στην υγεία και την εκπαίδευση, τομείς που απομυζούν μεγάλο μέρος των ατομικών εισοδημάτων και ωθούν τους ανθρώπους να κάνουν αποταμίευση για τις δύσκολες ημέρες.

Στο ναδίρ 14μήνου το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Στο ναδίρ 14μήνου ώθησαν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ οι χαμηλότερες τιμές του «μαύρου χρυσού» για τον Οκτώβριο, χωρίς πάντως να εμποδίσουν την εκτίναξη του ελλείμματος με την Κίνα σε νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 58,9 δισ. δολάρια, ήτοι πολύ χαμηλότερα από το ρεκόρ των 69 δισ. δολαρίων του Αυγούστου. Οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 182,5 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο νέο ρεκόρ των 123,6 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή