Η καλύτερη των δύο τελευταίων εβδομάδων

Η καλύτερη των δύο τελευταίων εβδομάδων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν χθες οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών αγορών, συγκεντρωτικοί δείκτες όμως, όπως ο FTSEurofirst 300, σημείωσαν άνοδο κατά το κλείσιμο και συγκεκριμένα ο προαναφερόμενος σε ποσοστό 0,4%. Ετσι, η… χρηματιστηριακή εικόνα της Δυτικής Ευρώπης ήταν χθες η καλύτερη των δύο τελευταίων εβδομάδων, ενισχυμένη από τη νέα, έντονη φημολογία περί εξαγορών και συγχωνεύσεων, από την άνοδο των τιμών των μετοχών εταιρειών λιανικών πωλήσεων και τηλεπικοινωνιών, αλλά και από τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν θα επιφύλασσε χθες καμία άσχημη έκπληξη στο επενδυτικό κοινό, με άλλα λόγια ότι θα διατηρούσε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού… Αντιθέτως, νέα στοιχεία από τη Γερμανία χθες, συγκεκριμένα αναφορικά με τις προσδοκίες των επενδυτών, δημιούργησαν εντονότερη την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007. Ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις και για την Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την ανακοίνωση στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο οποίος το Νοέμβριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών.

Στις μεγάλες κερδισμένες της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται η Remy Cointreau, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ενισχύθηκε κατά 4%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Στην αγορά εντείνονται οι φήμες που θέλουν να έχει γίνει προσέγγιση στην οικογένεια, η οποία ελέγχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου και το 62% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, για να πωλήσει το μερίδιό της. Ανοδο της τάξεως του 2,9% σημείωσε επίσης η τιμή της μετοχής της εταιρείας χημικών προϊόντων ICI, για την οποία φημολογείται ότι αποτελεί στόχο εξαγοράς της Akzo Nobel. Στον χορό των εξαγορών μπήκε και η Cadbury Schweppes, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 1,4% εν μέσω εκτιμήσεων για την εξαγοράς της από την αμερικανική Hershey. Στις κερδισμένες και η Ahold, η ολλανδική εταιρεία λιανικών πωλήσεων, της οποίας η αξία αυξήθηκε κατά 3,9%, εν μέσω προσδοκιών για αυξημένες πωλήσεις φέτος τα Χριστούγεννα. Στα «χνάρια» της ακολούθησαν και οι Marks & Spencer και Tesco, των οποίων η χρηματιστηριακή αξία αυξήθηκε κατά 1,8% και 2% αντιστοίχως. Αντιθέτως, αρνητικά επηρεάσθηκαν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αλγερία, όπως των BP και Total, καθώς εκτιμάται ότι θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στα κέρδη τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή