H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδεμία έκπληξη. Οι πάντες πήραν αυτό ακριβώς που ήθελαν και προσδοκούσαν από τον Μπεν Μπερνάνκι, δηλαδή τα σταθερά επιτόκια και κυρίως την επανάληψη της διαβεβαίωσης ότι (σχεδόν) όλα βαίνουν καλώς. Ομως, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Με το νέο μήνυμά του ο πρόεδρος της FED προσπάθησε να «διαγράψει» εν πολλοίς την κινδυνολογική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας. Οντως, ο κ. Μπερνάνκι φρόντισε να επισημάνει στο ανακοινωθέν την αισιόδοξη εκτίμηση για τη δυναμική ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας στο νέο έτος.

Ομως, το μήνυμα προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες στους επενδυτές και δεν άρεσε ούτε στο δολάριο ούτε στη Wall Street. Αμέσως καλλιεργήθηκαν προσδοκίες και οποιαδήποτε επείγουσα μείωση ή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αναβάλλεται για την Ανοιξη.

Χθες, υπό την προεδρία του Μπεν Μπερνάνκι, οι 10 τραπεζίτες μέλη της FOMC με δικαίωμα ψήφου άφησαν το βασικό επιτόκιο κλειδί στα ίδια επίπεδα του 5,25% για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Και διαφώνησε ξανά για τέταρτη διαδοχική φορά ο Τζέφρι Λάκερ, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ, που ψήφισε για αύξηση των επιτοκίων. Τα επιτόκια του δολαρίου κρατιούνται σταθερά από τις 29 Ιουνίου στο 5,25%, τα επιτόκια του ευρώ αυξήθηκαν στο 3,5% και τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα του 0,25%.

Ετσι για την ιστορία, τα αμερικανικά επιτόκια αυξήθηκαν σε 17 διαδοχικές συνεδριάσεις της FED -από το 1,0% στο 5,25%- από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Ιούνιο του 2006. Να θυμίσω ότι ο πτωτικός κύκλος που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001 και τερματίστηκε τον Ιούνιο του 2003 έριξε τα αμερικανικά επιτόκια 13 φορές από το 6,5% στο 1% και εκεί παρέμειναν επί ένα ολόκληρο χρόνο.

Η απόφαση έγινε γνωστή με το καθιερωμένο ανακοινωθέν μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC (Fed’s Open Market Committee) -που είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών- που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της στην Ουάσιγκτον.

Στο ανακοινωθέν η FED αφού ομολογεί τη σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρέχον έτος εξαιτίας της εξασθένισης της αγοράς κατοικίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οικονομική επέκταση θα επανέλθει σε σταθερή τροχιά με μέτριους αναπτυξιακούς ρυθμούς του χρόνου. Φυσικά, ο πρόεδρος της FED φρόντισε να αφήσει όλα τα περιθώρια ανοικτά επισημαίνοντας ότι «κάποιοι» πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν.

Ενώ πρόσκαιρη αποδείχτηκε η θετική επίδραση που είχε στο δολάριο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ που έδειξε σημαντική συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό έλλειμμα στο σύνολό του μειώθηκε τον Οκτώβριο στα 58,9 δισ. δολάρια και υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 14 μηνών. Ωστόσο, το κρίσιμο διμερές εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα επιδεινώθηκε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ των 24,4 δισ. δολαρίων. Και είναι διπλάσιο από το διμερές έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση που ανήλθε και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ιαπωνία. Τώρα το αμερικανικό έλλειμμα με την Κίνα προβλέπεται να κλείσει το τρέχον έτος σε ακόμη χειρότερα επίπεδα από το ρεκόρ του 2005 που ήταν 202 δισ. δολάρια, και του ρεκόρ των 162 δισ. δολαρίων το 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή