ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εξαγορές στην Ευρώπη ενισχύουν τους δείκτες

Μπορεί ορισμένες προσπάθειες εξαγορών και συγχωνεύσεων να οδηγούνται σε αδιέξοδο, όπως συνέβη τελικώς χθες με την επιδιωκόμενη από την ισπανική Abertis εξαγορά της ιταλικής Autostrade, που θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία διαχείρισης οδικών δικτύων, όμως σίγουρο θεωρείται ότι το κύμα των εξαγορών δεν έχει χάσει ακόμη τη δυναμική του, ιδιαιτέρως δε επί ευρωπαϊκού… εδάφους. Εν μέσω εκτιμήσεων ότι η ABN Amro Holding NV, ο ολλανδικός τραπεζικός κολοσσός, αποτελεί στόχο εξαγοράς και η British Airways διαπραγματεύεται την πιθανότητα της συγχώνευσής της με τις United Airlines και Continental Airlines, οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εκτοξεύθηκαν χθες στη Δυτική Ευρώπη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών! Η τιμή της μετοχής της ABN ενισχύθηκε χθες κατά 3%, στα 24,10 ευρώ, συμπαρασύροντας σε άνοδο και άλλες τραπεζικές μετοχές, μεταξύ των οποίων και εκείνη του μεγαλύτερου ολλανδικού ομίλου παροχής χρηματοεπενδυτικών υπηρεσιών, του ING Groep NV, που ενισχύθηκε κατά 2,2%.

Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, μέχρι στιγμής φέτος και μόνον στην Ευρώπη έχουν κλείσει συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων συνολικής αξίας 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι μόλις 998 δισεκατομμυρίων δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2005.

Μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής ημέρας ήταν η μητρική εταιρεία της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων ZARA, της Inditex, η οποία σημείωσε άνοδο της τάξεως του 5% στα 41,57% ευρώ. Ο ισπανικός κολοσσός ανακοίνωσε την κατά 22% εκτίναξη των καθαρών κερδών του εννεαμήνου, στα 634 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο αποδίδεται και στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου του καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη. Σημαντική άνοδο, 4,8%, σημείωσε και η τιμή της μετοχής της γαλλικής ενεργειακής EDF, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 55,55 ευρώ, εν μέσω εκτιμήσεων ότι θα ωφεληθεί από την απόφαση των Βρυξελλών να αναγκάσουν τις χώρες-μέλη της Ενωσης να απορρυθμίσουν τις αγορές τους της ενέργειας. Ανοδο 3,7% σημείωσε όμως και η τιμή της μετοχής της STMicroelectronics, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κατασκευάστρια ημιαγωγών σχεδιάζει την αναδιάρθρωση τμημάτων. Ευνοημένη όμως χθες, με άνοδο 5,6%, εν όψει της δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων της σήμερα, και η PartyGaming, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία… πόκερ στο Διαδίκτυο.