Παγκόσμια Τράπεζα: Σε σημείο καμπής η ανάπτυξη διεθνώς

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε σημείο καμπής η ανάπτυξη διεθνώς

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει φθάσει σε σημείο καμπής και η επιβράδυνση ήδη βρίσκεται «προ των πυλών», αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας διεθνώς, όπου εκτιμά πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 5,1%, θα επιβραδυνθεί στο 4,5% το 2007 και στη συνέχεια θα ανακτήσει μέρος των ρυθμών της, φθάνοντας το 4,6% το 2008. Στο «τιμόνι» της ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες χώρες, των οποίων οι ρυθμοί θα είναι φέτος της τάξης του 7%, ήτοι διπλάσιοι από εκείνους του ανεπτυγμένου κόσμου. Το 2007 αναμένεται να επιβραδυνθούν στο 6,4% και το 2008 στο 6,1%. Αντίστοιχα, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα παρουσιάσουν ρυθμούς της τάξης του 3,1% φέτος, του 2,4% το 2007 και του 2,8% το 2008. Οπως επισημαίνει η τράπεζα, «το χάσμα μεταξύ αναπτυσσόμενων και πλούσιων χωρών αυξάνεται», χάρη στις βελτιωμένες πολιτικές που υιοθετούν οι πρώτες, αλλά και στις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες. Για τον ανεπτυγμένο κόσμο, η έκθεση θεωρεί πιθανή μια «ομαλή προσγείωση», προειδοποιεί ωστόσο ότι η αποθέρμανση της αγοράς ακινήτων των ΗΠΑ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια εντονότερη της προσδοκώμενης κάμψη ή ακόμα και ύφεση, με δυνάμει σοβαρές συνέπειες για τις φτωχότερες χώρες. Η πολύ βραδύτερη ανάπτυξη θα μπορούσε να επιφέρει αποκλιμάκωση στις τιμές των εμπορευμάτων, ενδεχομένως επηρεάζοντας αρνητικά πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες προς το παρόν αποφεύγουν προβλήματα στα ισοζύγια τρεχόντων λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι πληθωριστικές επιπτώσεις της ισχυρής παγκόσμιας ανάπτυξης περιορίζονται προς το παρόν στις αγορές αγαθών, όπως οι πρώτες ύλες. Βάσει των προβλέψεών της, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να υποχωρήσουν στα 56 δολάρια το βαρέλι, το 2007, αλλά και να μειωθούν οριακά κάτω από τα 53 δολάρια το βαρέλι το 2008, όσο θα αυξάνεται η προσφορά και θα επιβραδύνεται η ζήτηση. Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι αν αποτύχουν τα μέτρα αποθέρμανσης σε μείζονος σημασίας ανεπτυγμένα κράτη, όπως είναι η Κίνα, η Αργεντινή και η Ινδία, ο πληθωρισμός σε αυτά θα κινηθεί ανοδικά. Για την Κίνα επισημαίνει ότι οι προοπτικές «παραμένουν ευνοϊκές» και η ανάπτυξή της είναι πιθανό να επιβραδυνθεί κάτω του 10% για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, στο 9,6% το 2007 και στο 8,7% το 2008.

Σε γενικές γραμμές, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η παγκοσμιοποίηση θα πυροδοτήσει ταχύτερη αύξηση στον μέσο όρο των εισοδημάτων κατά την ερχόμενη 25ετία. Αν, όμως, δεν τύχει της κατάλληλης διαχείρισης, η ανάπτυξη αυτή μπορεί να επιφέρει αναπτυξιακές ανισότητες και ενδεχομένως σοβαρά οικολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με την έκθεση, τα κέρδη από την ανάπτυξη και την παγκοσμιοποίηση θα μπορούσαν να υπονομεύσουν οι «παράπλευρες περιβαλλοντικές απώλειες».

Η τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στα 72 τρισ. δολάρια ώς το 2030, έναντι 35 τρισ. δολαρίων το 2005, με κινητήριο μοχλό περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις ισχυρές οικονομίες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στον κόσμο αυτό, τα εισοδήματα θα παραμείνουν χαμηλότερα από το ένα τέταρτο εκείνων στις πλούσιες οικονομίες, ώς το 2030, θα εμφανίσουν ωστόσο τάσεις σύγκλισης με τα τελευταία. Ετσι, χώρες όπως η Κίνα, το Μεξικό και η Τουρκία θα παρουσιάσουν βιοτικό επίπεδο περίπου αντίστοιχο με το υπάρχον σήμερα στην Ισπανία. Και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας -το οποίο ορίζεται στο 1 δολάριο την ημέρα- είναι πιθανό να μειωθεί στα 550 εκατομμύρια, ώς το 2030, έναντι του σημερινού 1,1 δισεκατομμυρίου. Παρ’ όλα αυτά, η Αφρική θα συνεχίσει να παρουσιάζει το υψηλότερο επίπεδο φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Ρόιτερς

– Περισσότερα και συγκριτική παρουσίαση των προβλέψεων από ΟΟΣΑ και Μerril Lynch για την παγκόσμια οικονομία το 2007 στο www.kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή