H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λοιπόν, οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν πτοούνται. Οι φόβοι που υπήρχαν μέχρι χθες ότι οι Αμερικανοί σταδιακά θα σταματήσουν να καταναλώνουν εξαιτίας της κρίσης στην αγορά κατοικίας, ξεθώριασαν! Η «θερμή» καταναλωτική συμπεριφορά τους δεν αμφισβητείται, όπως έδειξαν τα χθεσινά σπουδαία στοιχεία. Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αλματώδη άνοδο κατά 1,0% τον Νοέμβριο, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο. Με συνέπεια, τόσο η Wall Street όσο και το δολάριο να ξαναβρούν τη χαμένη ισορροπία τους. Το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 1,32 δολαρίων (από τα υψηλά των 1,3288 δολαρίων).

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο που απορρέει από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τη «φούσκα» των τιμών στην αγορά κατοικίας, είχαν κορυφωθεί. Μόλις προχθές η FED και ο Μπεν Μπερνάνκι στο ανακοινωθέν ομολόγησαν ότι συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες. Δικαίως, φυσικά, καθώς οι φόβοι για το ενδεχόμενο ενός οδυνηρού κραχ εξαιτίας του σκασίματος της «φούσκας» των τιμών των ακινήτων είναι εν πολλοίς βάσιμοι.

Το άλμα των λιανικών πωλήσεων είναι αξιοσημείωτο καθώς υποδηλώνει ότι το σοβαρό πρόβλημα της οικονομίας περιορίζεται στους τομείς της αγοράς κατοικίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθησυχάζοντας τους φόβους ότι η αμερικανική οικονομία είναι στο χείλος της ύφεσης. Ηδη, οι δύο ευάλωτοι τομείς κατοικίας και αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση τη βιομηχανική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσαν τα πρόσφατα στοιχεία. Ο δείκτης βαρόμετρο βιομηχανικής δραστηριότητας του ISM υποχώρησε κάτω από το κρίσιμο υφεσιακό όριο των 50 μονάδων για πρώτη φορά τα τελευταία 3 1/2 χρόνια. Οταν ο δείκτης υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων σημαίνει τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όταν ανέρχεται πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων σημαίνει την επέκτασή της.

Ο Μπεν Μπερνάνκι φρόντισε προχθές να επισημάνει στο ανακοινωθέν ότι η οικονομία θα επανέλθει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το νέο χρόνο και η αγορά κατοικίας ξεπερνά τα προβλήματα και ως εκ τούτου δεν θα καταλήξει σε ερείπια. Οι χθεσινές εξελίξεις απλώς απομακρύνουν την αναπόφευκτη έναρξη ενός νέου κύκλου μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων.

Το κύριο «θύμα» της χθεσινής ημέρας ήταν το γιεν, το οποίο έπεσε σε νέα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έναντι του ευρώ. Το γιεν έπεσε στα 155,46 γιεν ανά ευρώ, που είναι τα χαμηλότερα του γιεν από τη γέννηση και την κυκλοφορία του ευρώ στις αγορές το 1999. Οι αγορές ξεπουλούν το γιεν επειδή σβήνει η πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξήσει στις 19 Δεκεμβρίου τα ιαπωνικά επιτόκια, που παραμένουν ακόμη σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Η κύρια αιτία είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας καθώς τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν μικρότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η δήλωση του διοικητή Τοσιχίκο Φουκούι στο Κοινοβούλιο ότι η τράπεζα σχεδιάζει την αύξηση των επιτοκίων, έδωσε τροφή στα σενάρια για αύξηση των επιτοκίων του γιεν στις 19 Δεκεμβρίου. Ομως, η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στο 0,8%, έναντι 2% των αρχικών στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή