ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδος 8% στην τιμή της μετοχής της ΒΑΕ

Ανοδο έως και 8% σημείωσε η τιμή της μετοχής της βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας BAE Systems, αφού η «υπηρεσία διώξεως του οικονομικού εγκλήματος» εγκατέλειψε έρευνες που διεξήγαγε επί διετία για συμφωνίες στον τομέα της άμυνας που είχε υπογράψει στο παρελθόν η BAE με τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την εν λόγω υπηρεσία οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία δεν αποτελούν κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της BAE Μάικ Τέρνερ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους προσφάτως ότι οι έρευνες αυτές έθεσαν σε κίνδυνο πωλήσεις του ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους «Τyphoοn» στη Σαουδική Αραβία. Αναλυτές εκτιμούν ότι η σχετική συμφωνία για την πώληση του αεροσκάφους «Τyphoon» στη Σαουδική Αραβία είναι της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων στερλινών (19,7 δισ. δολαρίων). Σημειωθήτω ότι οι πωλήσεις όπλων της Βρετανίας προς τη Σαουδική Αραβία συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλυτέρων εξαγωγών στην ιστορία των δύο χωρών και από αυτές εξαρτώνται χιλιάδες θέσεις Βρετανών εργαζομένων.

Αύξηση πωλήσεων αυτοκινήτων

Οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3,9% τον περασμένο μήνα, υποβοηθούμενες από την ανοδική πορεία της αγοράς στη Γερμανία, πριν από την εφαρμογή του νέου αυξημένου ποσοστού του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Τον χορό των αυξήσεων των πωλήσεων έσυραν η Fiat, η Volkswagen και η Τoyota, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου τα οποία εδόθησαν χθες στη Φρανκφούρτη. Οπως ανέφερε ο όμιλος αυτοκινητοβιομηχάνων ACEA που εδρεύει στις Βρυξέλλες, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανόδου από το 1990, όταν άρχισε για πρώτη φορά να συλλέγει στοιχεία αναφορικά με τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Ειδικότερα η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat σημείωσε επιτυχία πωλήσεων με τα μοντέλα αυτοκινήτων Grande Punto και Panda, καθώς και με το Αlfa Romeo 159 sedan. Περισσότερο αισθητή είναι η απόδοση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς οι Γερμανοί καταναλωτές έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τον χρόνο πριν από την άνοδο του ΦΠΑ στο 19% από την 1η Ιανουαρίου του 2007 από το 16% που ισχύει σήμερα.

Επαναγορά μετοχών

Η αμερικανική επιχείρηση κατασκευής αμυντικών συστημάτων Northrop Grumman Corp. ανακοίνωσε προχθές στη Νέα Υόρκη ότι το διοικητικό της συμβούλιο συμφώνησε στην εκ νέου επαναγορά μετοχών της εταιρείας, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σε συνδυασμό με προηγηθείσα έγκριση για επαναγορά μετοχών αξίας 175 εκατομμυρίων δολαρίων, η Northrop Grunmann Corp. είναι σε θέση να επαναγοράσει μετοχές της αξίας 1,175 δισ. δολαρίων, μετά την προχθεσινή έγκριση. Η επιχείρηση επιθυμεί να ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία εντός των προσεχών δύο ετών, όπως αναφέρει σε ανακοινωθέν.

Και άλλες εξαγορές

Η Permira, μία από τις επενδυτικές εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στην εξαγορά του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ProSiebenSat.1 θα προβεί και σε άλλες εξαγορές προκειμένου να ενισχύχει την ανάπτυξη του ομίλου διεθνώς. Σημειωθήτω ότι η Permira και η Kohlberg Kravis Roberts είχαν ανακοινώσει την περασμένη Πέμπτη ότι συμφώνησαν να εξαγοράσουν τον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ProSiebenSat.1 έναντι 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή