ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Οσοι πίστευαν -και μεταξύ αυτών οι κερδοσκόποι που πόνταραν- ότι υπάρχει «μυστική συμφωνία» μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για «δεύτερη» ανατίμηση του γουάν και αντίστοιχη υποτίμηση του δολαρίου, απογοητεύτηκαν. Είχαν σπεύσει να καλιεργήσουν την άποψη ότι το Πεκίνο θα κάνει μια «συμβολική κίνηση» καλών προθέσεων προς τον Τζορτζ Μπους με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον στην κινεζική πρωτεύουσα. Φυσικά, διαψεύσθηκαν.

Εληξε, λοιπόν, χθες η διήμερη πολυδιαφιμησμένη επίσκεψη του Πόλσον στο Πεκίνο, αλλά δεν άλλαξε η συναλλαγματική πολιτική της κυβέρνησης της Κίνας. Απλώς, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δηλαδή η κεντρική τράπεζα της χώρας, επέτρεψε χθες την άνοδο της ισοτιμίας του γουάν στα υψηλότερα επίπεδα μετά τις 21 Ιουλίου του 2005 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Δηλαδή μετά από την πρώτη πενιχρή ανατίμηση του 2,1% τον Ιούλιο του 2005, το γουάν καταγράφει μέχρι τώρα μια μηδαμινή άνοδο της τάξεως του 3,74% έναντι του δολαρίου.

Φυσικά, οι Κινέζοι υποσχέθηκαν μιλώντας γενικώς και αορίστως περί μεγαλύτερης «ευελιξίας» του γουάν. Καθώς οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν τίποτε… Ενώ η Ουάσιγκτον διά στόματος Πόλσον υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει από την πλευρά της να επιλύσει τις ανισορροπίες που της αναλογούν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ο Χένρι Πόλσον που επιθυμεί διακαώς μια «νέα πολιτική» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, εξακολουθεί να ελπίζει ότι το Πεκίνο θα φανεί συνεπές στις υποσχέσεις του ότι θα επιτρέψει κάποτε την πλήρη «απελευθέρωση» στην ισοτιμία των δύο νομισμάτων.

Πάντως, η άμεση προειδοποίηση των δύο Αμερικανών γερουσιαστών εκδηλώνει την οργή της Ουάσιγκτον. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Κονέκτικατ, Κρίστοφερ Ντοτ, που θα αναλάβει από το νέο έτος την προεδρία της σημαντικής Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και ο απερχόμενος πρόεδρος της ίδιας Επιτροπής ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αλαμπάμα, Ρίτσαρντ Σέλμπι, από κοινού με προχθεσινή επιστολή τους προς τον Πόλσον προειδοποιούν ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή τους, περιμένοντας την Κίνα. Οι δύο γερουσιαστές επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι «είναι επιζημία για μας η αναμονή του μακροπρόθεσμου στόχου του Πεκίνου να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του γουάν, ενώ υποφέρουμε βραχυπρόθεσμα τις συνέπειες».

Το αμερικανικό Κογκρέσο καταγγέλλει ότι η Κίνα διατηρεί τεχνικά υποτιμημένο το γουάν, με συνέπεια να πλήττονται οι αμερικανικές βιομηχανίες και να χάνονται πολύτιμες θέσεις εργασίας. Οι Αμερικανοί βιομηχάνοι και αρκετοί πολιτικοί του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι το γουάν είναι υποτιμημένο από 15 έως και 40%(!!) έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, κατά βάθος επιθυμούν από το Πεκίνο να καταργήσει το υπάρχον συναλλαγματικό καθεστώς «ελεγχόμενης διακύμανσης», ώστε να αφεθεί ελεύθερη η διακύμανση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου με στόχο το κινεζικό νόμισμα να ανατιμηθεί σημαντικά από την ιδιαίτερα χαμηλή ισοτιμία του. Πρόκειται για μια έξυπνα «ελεγχόμενη διακύμανση» της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων που κρατάει ουσιαστικά «αιχμάλωτο» το δολάριο με το γουάν.

Να θυμίσω ότι ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσαρλς Σούμερ και ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, απέσυραν τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο που είχαν καταθέσει στη Γερουσία, με το οποίο επιβάλλονταν δασμοί ύψους 27,5% εν είδει τιμωρίας σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν η Κίνα δεν προχωρήσει σε νέα ανατίμηση του γουάν.

Εν τω μεταξύ το κρίσιμο διμερές εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο στα νέα επίπεδα – ρεκόρ των 24,4 δισ. δολαρίων. Και είναι διπλάσιο από το διμερές έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ιαπωνία. Τώρα το αμερικανικό έλλειμμα με την Κίνα προβλέπεται να κλείσει το τρέχον έτος σε ακόμη χειρότερα επίπεδα και να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2005 που ήταν 202 δισ. δολάρια, που ξεπέρασε με τη σειρά του το ρεκόρ των 162 δισ. δολαρίων του 2004.

Το νέο καθεστώς «ελεγχόμενης διακύμανσης» που εφαρμόζει πλέον το Πεκίνο από την 21η Ιουλίου του περασμένου έτους, δίνει στην Κίνα μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του νομίσματός της από την ίδια την κεντρική της τράπεζα. Με το νέο συναλλαγματικό καθεστώς το Πεκίνο έχει προσδέσει την ισοτιμία του γουάν σε ένα καλάθι νομισμάτων που το συνθέτουν κυρίως το δολάριο, το γιεν, το ευρώ και το νοτιοκορεατικό won.

Παράλληλα, έχει καθιερώσει μια ιδιαίτερα μικρή διακύμανση +/- 0,3% του γουάν έναντι του δολαρίου, επί ημερησίας βάσεως, με βάση τη μέση ημερήσια ισοτιμία. Ομως έναντι όλων των υπόλοιπων νομισμάτων έχει επιτρέψει μια σημαντικά μεγαλύτερη διακύμανση του γουάν κατά +/- 3,0% επί ημερησίας βάσεως.

Το Πεκίνο «υπήκουσε» καταργώντας την από δεκαετίας σταθερή σύνδεση του εθνικού νομίσματος με το αμερικανικό νόμισμα την 21η Ιουλίου του περασμένου έτους, αλλά κανείς σχεδόν δεν είναι ευχαριστημένος. Το νόμισμα της Κίνας που ήταν προσδεδεμένο από το 1995 με το δολάριο στην ισοτιμία των 8,28 γουάν ανά δολάριο, καθορίστηκε στη νέα κεντρική ισοτιμία των 8,11 γουάν ανά δολάριο, που σημαίνει μηδαμινή ανατίμηση κατά 2,1%. Μια ανατίμηση που θεωρείται «εμπαιγμός» για τους Αμερικανούς. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ουάσιγκτον, είχε απαιτήσει από το Πεκίνο να ανατιμήσει το γουάν τουλάχιστον κατά 10%. Ενώ οι Αμερικανοί βιομηχάνοι και αρκετοί πολιτικοί του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι το γουάν έπρεπε να ανατιμηθεί έως και 40% έναντι του δολαρίου. Ομως, η αποσύνδεση των δύο νομισμάτων θεωρείται «πλασματική» από την Ουάσιγκτον.