Οι πρώτες οδυνηρές επιπτώσεις από το σκάνδαλο της Siemens

Οι πρώτες οδυνηρές επιπτώσεις από το σκάνδαλο της Siemens

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοσέλιδη είδηση αποτέλεσε την Παρασκευή, διεθνώς, η απόφαση της Nokia να αναβάλει προς το παρόν τα σχέδιά της για τη δημιουργία κοινοπραξίας, αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη Siemens, η οποία θα κατασκευάζει τηλεπικοινωνιακό υλικό. Οπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο των Financial Times, «το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στη Siemens έχει τις πρώτες οικονομικές επιπτώσεις του» στην εταιρεία. Η κοινοπραξία θα αποτελέσει πραγματικότητα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, μόνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, στην οποία θα έχει συμμετοχή και η Nokia, για το καθεστώς και τη δομή που επέτρεψαν στη Siemens να μοιράσει 420 εκατομμύρια ευρώ, δωροδοκώντας, σύμφωνα με τα στοιχεία που οδήγησαν σε συλλήψεις στη Γερμανία και σε έρευνες σε τουλάχιστον 3 χώρες.

Η απόφαση της διοίκησης του φινλανδικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών να βάλει στο… ψυγείο τα σχέδια του με τη Siemens, για τα οποία είχε εργασθεί σκληρά και ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Κλάους Κλάινφελντ, αποτελούν σημαντικό πλήγμα για την εταιρεία και για τον ίδιο. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, η Siemens αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα περί της κερδοφορίας της δεδηλωμένα στοιχεία για το 2006. Η απόφασή της αυτή είχε άμεσες επιπτώσεις στον ομολογιακό δανεισμό της, παρότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον η κατάταξη της δανειοληπτικής ικανότητάς της, που εντάσσεται στις υψηλότερες κατηγορίες, παραμένει αλώβητη. Αντιθέτως, εκείνο το οποίο δεν παραμένει άθικτο είναι το κύρος της γερμανικής επιχειρηματικής παράδοσης, η οποία μέχρι πρότινος εθεωρείτο «άμεμπτη» αποτελώντας πρότυπο για πολλές άλλες ευρωπαϊκες χώρες.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η τιμή της μετοχής της Siemens ανήρχετο στα 74,66 ευρώ, ενισχυμένη κατά σχεδόν 0,90%. Η τιμή της έφθανε στα τέλη του φετινού Απριλίου, στα υψηλά έτους των 79,97 ευρώ, ενώ στις 14 Ιουνίου υποχωρούσε στα χαμηλά φετινά επίπεδα των 60,81 ευρώ. Από τον Ιούνιο και τους τελευταίους μήνες η εν λόγω μετοχή ακολουθεί εκ νέου έντονα ανοδική πορεία, η οποία συνδέθηκε άμεσα με τη σύναψη της συμφωνίας της με τη Nokia για την προαναφερόμενη κοινοπραξία, καθώς και με μια σειρά άλλων επενδύσεων. Ηταν άλλωστε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση αυτής της συνεργασίας, που η JP Morgan έθετε ως τιμή-στόχο για τη μετοχή της Siemens τα 79 από τα 76 ευρώ. Στα 74,66 ευρώ, η εν λόγω μετοχή επιδεικνύει μεγάλες αντοχές… Ομως, την Παρασκευή, η Siemens ανακοίνωσε ότι στις 25 Ιανουαρίου θα ζητήσει από τους μετόχους της να εγκρίνουν πρόγραμμα επαναγοράς του 10% των μετοχών της… Ολα έχουν ένα κόστος!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή