Ανετράπη το θετικό επενδυτικό κλίμα

Ανετράπη το θετικό επενδυτικό κλίμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι περισσότεροι δείκτες των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ανατρέποντας το θετικό επενδυτικό κλίμα που είχε κυριαρχήσει στις συνεδριάσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου όπως και εκείνες του χρυσού και του αργύρου άσκησαν πιέσεις στις αποδόσεις του πετρελαϊκού κλάδου και του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων. Μεταξύ των μετοχών που σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν αυτή της ασφαλιστικής Generali, της εταιρείας επεξεργασίας ζάχαρης και παραγωγής γλυκαντικών ουσιών Tate & Lyle και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών BR Group.

Θετικές αποδόσεις σημειώθηκαν, αντίθετα, στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς δημιουργούνται θετικές προσδοκίες για την κυκλοφορία φαρμακευτικής αγωγής κατά του καρκίνου του στήθους από την Roche Holding. Η πτώση του ευρώ σε επίπεδα χαμηλότερα των 1,31 δολαρίων ενίσχυσε τις τιμές των μετοχών στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι γενικοί δείκτες των 10 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης εμφάνισαν απώλειες. Παρά ταύτα, οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως οι αποτιμήσεις των εταιρειών παραμένουν ελκυστικές σε απόλυτους όρους αλλά και βάσει συγκριτικών στοιχείων. Πράγματι, ο λόγος p/e των μεγάλων ομίλων της Ευρώπης κυμαίνεται στο 13, κάτι που σημαίνει πως οι τιμές των μετοχών τους παραμένουν ελκυστικές. «Αναμένουμε πως οι τιμές των μετοχών θα παραμείνουν σε μετριοπαθή επίπεδα», δήλωσε ο Τρέβορ Γρίντχαμ της Fidelity International στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, η τιμή της μετοχής της Total, ήτοι της τρίτης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη, υποχώρησε κατά 1,3% και οι αποδόσεις της βρετανικής ΒΡ αποδυναμώθηκαν κατά 0,8%. Πτώση 5,5% σημείωσε η τιμή της μετοχής της Tate & Lyle, ενώ αυτή της μετοχής της αλυσίδας λιανικού εμπορίου Royal AHold παρουσίασε πτώση 1,2%.

Η ανακοίνωση της ενοποίησης των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της νορβηγικής Norsk Ηydrο και της Statoil οδήγησαν σε άνοδο 20% τη μετοχή της πρώτης και σε πτώση 1,7% αυτή της δεύτερης εξαιτίας των αμφιβολιών για τα τελικά οφέλη αυτής της σύμπραξης ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τις περικοπές προσωπικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 έχασε το 0,21% της αξίας του και ο δείκτης FTSE-100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά 0,2%. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,1% και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι εμφάνισε απώλειες 0,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή