Ισχυρή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Ισχυρή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρός παραμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά την ελαφρά επιβράδυνσή του στο τρίτο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε στην πλέον πρόσφατη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Επιτροπή, αναφέρεται ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι ευρεία και βιώσιμη, με την εγχώρια ζήτηση να αναδύεται ως ο κινητήριος μοχλός της οικονομικής επέκτασης.

«Κατά συνέπεια, η Ευρωζώνη έχει καλές προϋποθέσεις να αντιμετωπίσει το κατά κάποιον τρόπο λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον λόγω της επιβράδυνσης στις ΗΠΑ», τονίζει η Επιτροπή.

«Η ελαφρά επιβράδυνση, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο, φέτος, δεν πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι όλα τα εγχώρια συστατικά εξακολούθησαν να αναπτύσσονται με ρωμαλέο ρυθμό», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών είναι ιδιαίτερα ανθηρή, υποστηριζόμενη από ενίσχυση της απασχόλησης και από υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Τόνισε ότι, έπειτα από ένα ιδιαίτερα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο φέτος, οι επενδύσεις επιβραδύνθηκαν, αλλά συνέχισαν να αναπτύσσονται με σταθερό βηματισμό, ενώ η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών διατηρήθηκε σε αξιοσημείωτα υψηλά επίπεδα.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες προβλέψεις για ρυθμό 2,6% ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά μέσον όρο το 2006 (οι καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία έξι χρόνια). Στην έκθεση, η Επιτροπή σημειώνει ότι αναμένει κάποια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2007, η οποία θα αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στη Γερμανία από 1ης Ιανουαρίου, καθώς και ένα ελαφρά λιγότερο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον. Εκτιμά, ωστόσο, ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ περιορισμένο μόνον αντίκτυπο θα έχει στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, λόγω του ότι η ανάκαμψη στη Ζώνη του Ευρώ βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες στη δημοσιότητα δημοσκόπηση της γνώμης των πολιτών στην Ευρώπη των «25», σύμφωνα με την οποία μόνον το 53% «βλέπει» θετικά την Ενωση, έναντι 55% μόλις προς εξαμήνου. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Βρετανία και στην Ουγγαρία και όπως παραδέχθηκε χθες δημοσίως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την παράδοση της εξάμηνης προεδρίας από τη χώρα του, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Μάτι Βανχάνεν, «Στην Ενωση υπάρχει σήμερα ένα πολύ πιο αρνητικό κλίμα και αυτό κάνει τη δουλειά μας -την ευθύνη της προεδρίας- πολύ πιο δύσκολη…». Το τελευταίο εξάμηνο, η «υποστήριξη» προς την Ενωση μειώθηκε κατά 10% των ερωτηθέντων στην Ουγγαρία, μόλις στο 39% και κατά 8% των ερωτηθέντων στη Βρετανία, μόλις στο 34%. Αντιθέτως, το υψηλότερο ποσοστό των υποστηρικτών της Ενωμένης Ευρώπης εντοπίζεται στην Ιρλανδία με το 78% των ερωτηθέντων να τάσσεται στο πλευρό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή