Νέα συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Gazprom

Νέα συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Gazprom

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Νέα συμφωνία συνήφθη μεταξύ της Βουλγαρίας και του ρωσικού κολοσσού της Gazprom, η οποία αναμένεται να έχει συνέπεια τη σταδιακή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου σε αυτήν τη χώρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι, «οι νέες προδιαγραφές, οι οποίες θα τελούν εν ισχύ έως το 2030, θα σηματοδοτήσουν τη λήξη του ανταλλακτικού εμπορίου -το οποίο αποτελεί υπόλειμμα του παρελθόντος- και θα εισαγάγουν σύγχρονους κανόνες διαφάνειας».

Η προηγούμενη συμφωνία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τη Gazprom απαρτιζόταν από δυο επιμέρους. Η μία αφορούσε τις άμεσες παραλαβές φυσικού αερίου και η άλλη μία συμφωνία ανταλλαγών, στο πλαίσιο της οποίας η Βουλγαρία μπορούσε να αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή το φυσικό αέριο με αντάλλαγμα τη χρήση των δικών της αγωγών από τη Gazprom για τη μεταφορά του καυσίμου στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Με τους νέους όρους η συμφωνία ανταλλαγής θα εγκαταλειφθεί σταδιακά και η Βουλγαρία θα καταβάλει σε ρευστό το τίμημα για το φυσικό αέριο. Για τη χρήση των αγωγών της από τη Gazprom θα εισπράττει ειδικά δικαιώματα διέλευσης. Εως τον Ιανουάριο του 2013 η Βουλγαρία θα απολαμβάνει μιας μεταβατικής περιόδου, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στους χρήστες της χώρας να προετοιμαστούν και να επέλθει ομαλά η αλλαγή, καθώς οι τιμές θα αυξάνονται αργά από τον Απρίλιο του 2007 έως το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή