ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ομάδα επενδυτών το μερίδιο στην EADS

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε μια τελική ομάδα επενδυτών, που ενδιαφέρονται για την EADS, κατέληξε η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανέφεραν χθες καλά πληροφορημένες πηγές.

Η κυβέρνηση αναμένεται να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της επένδυσης στην EADS εντός του Ιανουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι πρόκειται να αγοράσουν μερίδιο, που επί του παρόντος διατηρεί στον όμιλο αεροναυπηγικής η αυτοκινητοβιομηχανία της DaimlerChrysler.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι στην ομάδα των επενδυτών συμμετέχουν περίπου δώδεκα τράπεζες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουν έμμεσα μερίδια άνευ δικαιωμάτων ψήφου.

Οι συνομιλίες μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των επενδυτών επικεντρώθηκαν στο τι μέλλει γενέσθαι με το 22,5%, που διατηρεί στην EADS ο γερμανο-αμερικανικός όμιλος DaimlerChrysler. Από αυτό προτίθεται να πωλήσει το ένα τρίτο, ήτοι το 7,5%.

Βέβαια, η Γερμανία επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει αλώβητη την επιρροή της στην ΕΑDS, τη μητρική εταιρεία της Airbus, η οποία τελεί υπό γαλλο-γερμανική διοίκηση. Με την πώληση  μέρους της συμμετοχής της DaimlerChrysler συρρικνώνεται ο γερμανικός ρόλος και χρειάζεται αποκατάσταση των ισορροπιών. Αλλωστε, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει ως έχει η ισορροπία Γερμανίας – Γαλλίας στον όμιλο της EADS.