Στη Statoil οι δραστηριότητες φυσικού αερίου, πετρελαίου της Norsk Hydro

Στη Statoil οι δραστηριότητες φυσικού αερίου, πετρελαίου της Norsk Hydro

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας εθνικός πρωταθλητής και παράλληλα η υπ’ αριθμόν 1 εταιρεία εκμετάλλευσης υπεράκτιων πετρελαϊκών πόρων του κόσμου, μεγαλύτερη ακόμα και από τη Royal Dutch Shell, δημιουργείται με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν χθες από κοινού οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι της Νορβηγίας. Βάσει αυτής, η Statoil εξαγοράζει τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου του ομίλου ενέργειας και αλουμινίου Norsk Hydro αντί περίπου 23 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έναν κολοσσό με παραγωγή 1,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2007 και αποδεδειγμένα ενεργειακά κοιτάσματα 6,3 δισ. βαρελιών ισοδύναμων πετρελαίου.

Φιλοδοξίες ανάπτυξης

«Φιλοδοξίες ανάπτυξης στη Νορβηγία και διεθνώς» επικαλέσθηκαν οι δύο όμιλοι ως κίνητρο για τη συμφωνία τους, η οποία προκάλεσε άνοδο 2,6% στην τιμή μετοχής της Statoil και άλμα 23,7% σε εκείνη της Norsk Hydro, ωθώντας τον δείκτη του χρηματιστηρίου του Οσλο σε ιστορικά ύψη. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, και η Ενωση Πετρελαιοβιομηχάνων χαιρέτισαν τη συμφωνία, την οποία ο πρώτος χαρακτήρισε «αρχή μιας νέας εποχής» στη νορβηγική βιομηχανία πετρελαίου. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Νορβηγίας, LO, παραδέχθηκε ότι η συγχώνευση θα ενισχύσει τη βιομηχανία.

Η Statoil είναι ήδη η βασική εταιρεία εκμετάλλευσης των υπεράκτιων πηγών που καθιστούν τη Νορβηγία τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου του κόσμου. Η Norsk Hydro ανήκει και αυτή στους μεγάλους παίκτες. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς -που αναμένεται για το τρίτο τρίμηνο του 2007- θα συνεχίσει την πορεία της ως διεθνής κολοσσός του αλουμινίου και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων αμφοτέρων βρίσκεται έξω από τις ακτές Νορβηγίας, στη Βόρεια Θάλασσα, όμως και οι δύο έχουν επιδιώξει επέκταση στο εξωτερικό, από τον Κόλπο του Μεξικού στη Μέση Ανατολή και από την Κασπία ώς την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, καθώς οι εγχώριοι πόροι εξαντλούνται.

Βάσει της συναλλαγματικής ισοτιμίας και της τρέχουσας τιμής της μετοχής της Statoil, η νέα εταιρεία θα έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 575 δισ. νορβηγικές κορόνες (92,28 δισ. δολάρια). Οι μέτοχοι της Hydro θα συμμετέχουν σε αυτήν κατά 32,7% και εκείνοι της Statoil κατά 67,3%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Statoil, Χέλγκε Λουντ, θα αναλάβει την αντίστοιχη θέση στη νέα εταιρεία, ενώ εκείνος της Hydro, Εϊβιντ Ρέιτεν, θα γίνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και θα παραμείνει επικεφαλής της μονάδας αλουμινίου της Ηydro.

Αυξάνει το μερίδιό της

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αυξήσει το μερίδιό της στη νέα εταιρεία στο 67%, έναντι αρχικού 62,5%, με την αγορά μετοχών στο χρηματιστήριο. Ως τώρα, η κυβέρνηση κατείχε οριακά μικρότερο μερίδιο του 71% της Statoil και κάτω από το 44% της Hydro, ενώ η κυριαρχούσα άποψη ήταν πως η Νορβηγία χρειάζεται δύο ενεργειακούς ομίλους, για λόγους ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται πως το 2004 οι μεταξύ τους συνομιλίες για συγχώνευση είχαν αποτύχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή