Ηρθησαν οι περιορισμοί στην Ταϊλάνδη

Ηρθησαν οι περιορισμοί στην Ταϊλάνδη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν ριπή οφθαλμού και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή τους χθες, καταργήθηκαν οι περιορισμοί, τους οποίους επέβαλε η στρατωτική κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, με στόχο τον έλεγχο του ισχυρότατου εθνικού νομίσματός της χώρας, του μπατ. Είχε προηγηθεί η μαζική φυγή ξένων επενδυτών, που είχε -μεταξύ άλλων- ως αποτέλεσμα την κατά 15% κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών στη χώρα, τη χειρότερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 16 ετών, έχοντας καταγράψει πάντως στη διάρκεια της συνεδρίασης πτώση που άγγιξε έως και το 19%.

Οπως δήλωσε στο Reuters ο Τιμ Ροκς, αναλυτής της Macquarie Securi ties, «η αντίδραση της αγοράς ήταν απολύτως δικαιολογημένη… Πρόκειται γαι ένα σημαντικό πλήγμα για τη χρηματιστηριακή αγορά της Ταϊλάνδης, όπου αυξήθηκε δραστικά ο βαθμός του επενδυτικού κινδύνου και όπου κατέστη πλέον εξαιρετικά δύσκολο για τους ξένους επενδυτές να παραμείνουν ενεργοί…».

Οι περιορισμοί, οι οποίοι προκάλεσαν αναστάτωση οι μόνον στην Μπανγκόγκ, αλλά και στις αγορές γειτονικών κρατών, με τους επενδυτές να ανακαλούν στη μνήμη τους την ασιατική κρίση του 1997 που είχε ξεκινήσει με την υποτίμηση του μπατ, ήταν κατ’ ουσίαν η εξής μία: οι ξένοι επενδυτές υποχρεούντο να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ταϊλάνδη για τουλάχιστον έναν χρόνο ή αλλιώς να διακινδυνεύσουν με την επιβολή υψηλών προστίμων. Το μέτρο αφορούσε σε όλα τα ποσά άνω των 20.000 δολαρίων, τα οποία δεν αφορούσαν σε εμπορικές συναλλαγές ή σε άμεσες ξένες επενδύσεις. Με την ανακοίνωση των μέτρων αυτών, το μπατ απώλεσε το 2,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας σχεδόν στα 36 μπατ ανά δολάριο από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 10 ετών, στα οποία κυμαίνονταν τη Δευτέρα. Αναλυτές περιέγραφαν χθες την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης ως «δρακόντεια» ή ως ανάλογη ενός «ζουρλομανδύα» για τους ξένους που είχαν επενδύσει σε μετοχές στη χώρα.

Η αντίδραση στις αγορές των ομολόγων ήταν επίσης δραματική, με τις αποδόσεις τους όλων των κατηγοριών των τίτλων αυτών να εκτινάσσονται κατά 0,20 έως και 0,30 μονάδες.

Οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι μόλις μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, είχαν διοχετεύσει στη χρηματιστηριακή αγορά της Ταϊλάνδης το συνολικό ποσόν των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, έσπευσαν χθες σε ρευστοποιήσεις αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την Κεντρική Τράπεζα ανακοινώθηκε ότι αναγκάσθηκε να λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα, καθώς οι εισροές βραχυπρόθεσμων ξένων κεφαλαίων στη χώρα αυξήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στα 950 εκατομμύρια δολάρια από μόλις 300 εκατομμύρια εβδομαδιαίως τον Νοέμβριο. Ωστόσο, αναλυτές τόνιζαν χθες ότι υπήρχαν και εναλλακτικοί τρόποι ελέγχου της ισχύος του μπατ, όπως θα ήταν η μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε αυτό. Ως εκ τούτου, τόνιζαν, «η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης, υπό τη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας που ανέλαβε μόλις προ ολίγων μηνών, δημιούργησε ουσιαστικά περισσότερα ερωτήματα, παρά προσέφερε απαντήσεις…».

Χθες το βράδυ, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Πριντιγιατόρν Ντεβακούλα, έδωσε την απάντηση στο πρωταρχικό ερώτημα… Από σήμερα, οι ξένοι επενδυτές θα επενδύουν άνευ περιορισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή