Πτωτικά κινήθηκαν οι δυτικοευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι δυτικοευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικές πιέσεις ασκήθηκαν χθες στους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των δυτικοευρωπαϊκών αγορών, μετά την κρίση που προκάλεσε στην Ασία η απόφαση της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης για την επιβολή συναλλαγματικών ελέγχων σε μία μάλλον αδέξια προσπάθεια να ωθήσει πτωτικά το εθνικό νόμισμά της, το μπατ. Στα άσχημα μαντάτα για τις χρηματιστηριακές αγορές ήρθαν να προστεθούν στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με την αύξηση των τιμών παραγωγού, που δημιουργεί νέες συνθήκες σχετικώς με την πιθανή εξέλιξη των αμερικανικών επιτοκίων. Επίσης, ορισμένες ανακοινώσεις από εισηγμένες χθες επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα…

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι δημοσκοπήσεις της γνώμης θεσμικών επενδυτών, τις οποίες διενήργησαν οι Merrill Lynch και State Sreet, έφεραν την πλειοψηφία τους να εκτιμά μεν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθούν το 2007, πιστεύοντας επίσης, δε, ότι το επενδυτικό περιβάλλον θα διατηρηθεί θετικό στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στις θετικές ειδήσεις της χθεσινής ημέρας περιλαμβάνεται και ο γερμανικός δείκτης Ifo, του ομώνυμου Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, ο οποίος αναφέρεται στην εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου στην προοπτική της γερμανικής οικονομίας και εκτοξεύθηκε τον Δεκέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, την περίοδο της επανένωσης ανατολικής και δυτικής Γερμανίας.

Μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής ημέρας ήταν η δανέζικη εταιρεία της βιοτεχνολογίας Genmab, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία εκτοξεύθηκε κατά 11%, όταν διέθεσε στην GlaxoSmithKline τα παγκόσμια δικαιώματα δύο από τα πλέον υποσχόμενα σκευάσματά της. Πρόκειται για σκευάσματα κατά του καρκίνου και της αρθρίτιδας, τα δικαιώματα διάθεσης των οποίων εκχωρήθηκαν στην τιμή ρεκόρ των 2,1 δισ. δολαρίων. Αντιθέτως, σημαντική πτώση, της τάξεως του 2,5%, σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής της BR Group, για την οποία υπάρχει έντονη ανησυχία αναφορικά με το έλλειμμα του εταιρικού συνταξιοδοτικού ταμείου της.

Πτωτικές πιέσεις ασκήθηκαν επίσης χθες στις τιμές των μετοχών των εταιρειών εξόρυξης πρώτων υλών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην επιβράδυνση των αναπτυξιακών τιμών. Επίσης, πτωτικές ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν χθες στις τιμές των μετοχών των εταιρειών της υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της Oracle στις ΗΠΑ σχετικώς με την επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των πωλήσεών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή