Το χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν επιθυμεί εξαγορά από Nasdaq

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν επιθυμεί εξαγορά από Nasdaq

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει εξαγορά από το Νasdaq καταβάλλει το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), εκδίδοντας χθες αισιόδοξες προβλέψεις για την κερδοφορία του και δεσμευόμενο σε αύξηση του μερίσματος για τους μετόχους. Το LSE θεωρεί πως η επιθετική προσφορά του αμερικανικού χρηματιστηρίου εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ύψους 2,7 δισ. στερλινών (5,27 δισ. δολαρίων) υποτιμά σε μεγάλο βαθμό την αξία του έναντι των ανταγωνιστών του. Πόσο μάλλον την ώρα που το ίδιο το LSE αναμένει διατήρηση των θεαματικών ρυθμών ανάπτυξής του, με αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών και συρροή εταιρειών, πολλές εκ των οποίων ξένες.

Οπως επισήμανε χθες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του LSE, Κρις Γκίμπσον-Σμιθ, «για δεύτερη φορά φέτος, το Nasdaq προσφέρει ανεπαρκές τίμημα για την εταιρεία». Οι δε ισχυρές επιδόσεις του LSE δικαιολογούν την απόρριψη της προσφοράς του Nasdaq, που ήδη ελέγχει το 28,75% της λονδρέζικης αγοράς. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Nasdaq, Ρόμπερτ Γκράιφελντ, υποστηρίζει πως τίποτα από όσα διατείνεται το LSE δεν αλλάζει την άποψή του περί αξίας. «Η τρέχουσα τιμή της μετοχής του LSE δεν στηρίζεται από προοπτικές και μόνο, αλλά και από την τελική προσφορά του Nasdaq σε ρευστό», τονίζει χαρακτηριστικά. Το LSE, υπ’ αριθμόν 1 χρηματιστήριο της Ευρώπης, προέβλεψε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη του ανά μετοχή για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου δεν θα είναι χαμηλότερα από τις 14,5 πένες, αυξημένα κατά 48% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εuronext: «Ναι» στην εξαγορά από ΝΥSΕ

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκαν χθες τα σχέδια συγχώνευσης του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Euronext με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης διατλαντικής αγοράς μετοχών. «Εχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο τέρμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Euronext, Ζαν-Μισέλ Εζέλ, στη χθεσινή συνέλευση μετόχων, όπου το 98,2% του συνόλου έδωσαν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών ήταν και ο μεγαλύτερος μέτοχος του Euronext, δηλαδή η αμερικανική εταιρεία κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Αttica.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο διευθύνων σύμβουλος, Ζαν-Φρανσουά Θεοντόρ, επισήμανε πως οι διοικήσεις των δυο χρηματιστηρίων στοχεύουν σε συνέργειες κερδών και δαπανών 375 εκατ. δολαρίων. «Αυτά τα στοιχεία δε είναι συντηρητικά», δήλωσε ο κ. Θεοντόρ. Ο ίδιος τόνισε πως η «πόρτα παραμένει ανοικτή» για το χρηματιστήριο του Μιλάνου εάν επιθυμεί να αποτελέσει το τρίτο μέλος αυτής της ένωσης. Νωρίτερα φέτος, η διοίκηση του Euronext και αυτή του ιταλικού χρηματιστηρίου είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο της συγχώνευσής τους, αλλά οι επαφές αυτές δεν κατέληξαν σε ένα απτό αποτέλεσμα. Οι μέτοχοι του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης συνεδριάζουν σήμερα, ενώ πρέπει να προσδιοριστεί και η ημερομηνία υποβολής της επίσημης πρότασης εξαγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή