Εξαγορές, η κινητήρια δύναμη των αγορών

Εξαγορές, η κινητήρια δύναμη των αγορών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαγορές, εξαγορές και πάλι εξαγορές… η κινητήρια δύναμη των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών το 2006 έκανε και πάλι το θαύμα της χθες, ωθώντας υψηλότερα τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών στη Δυτική Ευρώπη για πρώτη φορά μετά τρεις συνεδριάσεις. Μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής ημέρας ήταν η Ericsson, η οποία ανακοίνωσε την έναντι 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαγορά της αμερικανικής Redback Networks Inc. Η τιμή μετοχής του σουηδικού κολοσσού ενισχύθηκε κατά 1,3% συμπαρασύροντας σε άνοδο και τις τιμές των μετοχών άλλων εταιρειών της υψηλής τεχνολογίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, με άνοδο που έφθασε το 2,4%, κινήθηκε χθες και η μετοχή της Arcelor Mittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο, η οποία ανακοίνωσε την έναντι 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της μεξικανικής Grupo Villacero. Η Arcelor Mittal, η οποία είναι και η μεγαλύτερη χαλυβουργία του Μεξικού, χρησιμοποιεί τη χώρα αυτή ως βάση για την επέκταση της δραστηριότητάς της τόσο στη Νότια όσο και στη Βόρεια Αμερική, όπου μέσω των οικονομικών κλίμακας επιδιώκει να μειώσει το λειτουργικό κόστος της αλλά και να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση σε πρώτες ύλες.

Μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής ημέρας ήταν και η Alitalia, για την οποία δημοσίευμα της Il Sole/24 Ore ανέφερε ότι ενδέχεται να αποτελέσει τελικώς στόχο εξαγοράς και μάλιστα μιας σύνθεσης, η οποία μάλλον θα είναι άκρως αρεστή στη Ρώμη. Ο λόγος για το από κοινού -πιθανολογούμενο- ενδιαφέρον των Banca Intesa, Management and Capital SpA του τραπεζίτη Κάρλο ντε Μπενεντέτι και του αερομεταφορέα Air One, που είναι ο βασικός ανταγωνιστής της προβληματικής Αlitalia.

Χαράς ευαγγέλια χθες και για την EADS. Η χρηματιστηριακή αξία της ενισχύθηκε κατά 4,1% όταν έγινε γνωστό ότι η θυγατρική της, Airbus, έλαβε παραγγελία αξίας 2,7 δισ. δολαρίων από τη Singapore Airlines Ltd, για 9 αεροσκάφη τύπου Α380. Πρόκειται για την πρώτη παραγγελία για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους που λαμβάνει η Airbus το τελευταίο δωδεκάμηνο. Επίσης σημαντική άνοδο, της τάξεως του 3,7%, σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής της βρετανικής ΒΤ, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας… Ωστόσο, εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης υπέστησαν χθες σημαντικές απώλειες, κυρίως δε του κλάδου παραγωγής ενέργειας, όπως οι British Energy, Enagas Red Electrica de Espana… Οι δύο τελευταίες των αγωγών φυσικού αερίου της Ισπανίας και του δικτύου ρεύματος αντιστοίχως είδαν την αξία τους να μειώνεται κατά 12% και 8,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή