Η πρώτη δοκιμαστική του F-35 Lightning II

Η πρώτη δοκιμαστική του F-35 Lightning II

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του αμερικανικού Πενταγώνου, για την ανάπτυξη του πρώτου αεροσκάφους 5ης γενιάς, υπό την ηγεσία της Lockheed Martin, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία προ ημερών στο Τέξας, η πρώτη δοκιμαστική πτήση του. Πρόκειται για το F-35 Lightning II, το οποίο ονομάζεται και Joint Strike Fighter (JSF), στην ανάπτυξη του οποίου συμμετέχουν πέραν των ΗΠΑ και οι χώρες που αναφέρονται στο Γράφημα. Το F-35 είναι ένα υπερηχητικό μαχητικό, 5ης γενιάς, με δυνατότητα απόκρυψης (stealth). Αξιοσημείωτο είναι ότι το αεροσκάφος έχει σχεδιασθεί -ενώ είναι και στον προγραμματισμό των κρατών που συμμετέχουν στην ανάπτυξή του και έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του- για να αντικαταστήσει ορισμένα από τα πλέον δημοφιλή μοντέλα των τελευταίων δεκαετιών, όπως είναι τα F-16, F/a-18 Hornet, AV-8B Harrier, A-10, Harrier GR. 7 και Sea Ηarrier.

Το F-35, το οποίο κατασκευάζεται σε τρεις «εκδόσεις» (συμβατικής από-προσγειώσεως/ βραχείας απογειώσεως/καθέτου προσγειώσεως για επιχειρήσεις από μικρά πλοία/ για απογειώσεις με καταπέλτη και προσγειώσεις με χρήση διατάξεων σύλληψης, τις οποίες διαθέτουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα) προορίζεται από το αμερικανικό Πεντάγωνο για όλα τα Σώματα, τα οποία διαθέτουν αεροσκάφη, ήτοι την πολεμική αεροπορία, το πολεμικό ναυτικό και το Σώμα των πεζοναυτών. Ο μεγαλύτερος αριθμός παραγγελιών έχει προγραμματισθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και αφορά συνολικά 2.581 αεροσκάφη. Το πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35, αξίας 35 δισ. δολαρίων, καθιστά συγκριτικώς αμελητέα τη δαπάνη για το τελευταίο πρόγραμμα της NASA, αξίας μόλις 8 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή