Σε ιστορικά ύψη τα μπόνους των στελεχών στη Wall Street

Σε ιστορικά ύψη τα μπόνους των στελεχών στη Wall Street

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ζενίθ όλων των εποχών της Γουόλ Στριτ, ήτοι του χρηματοοικονομικού κέντρου της Νέας Υόρκης, ανήλθαν φέτος τα πριμ που έλαβαν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της παγκόσμιας υπεροχής των ΗΠΑ στον σύγχρονο επενδυτικό κόσμο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο 52χρονος Λόιντ Μπλακφέιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, ο οποίος έλαβε φέτος πριμ 53,4 εκατ. δολαρίων. Είναι ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον Χένρι Πόλσον, νυν υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος κατείχε το περυσινό ρεκόρ στα πριμ της Γουόλ Στριτ, λαμβάνοντας το «ταπεινό» -σε σχέση με τον διάδοχό του- ποσό των 38,3 εκατ. δολαρίων.

Η γενναιοδωρία του ιστορικού επενδυτικού οίκου δεν είναι τυχαία. Τα κέρδη του έφθασαν φέτος στο ρεκόρ των 9,6 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Thomson Financial, η Goldman Sachs βρέθηκε και πάλι στην κορυφή των εταιρειών παροχής υπηρεσιών συμβούλου σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η τιμή της μετοχής της, μάλιστα, έχει παρουσιάσει φέτος άνοδο 60%.

Ετσι ο Τζον Μακ, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, χάνει την πρωτοκαθεδρία του, καθώς έλαβε 41,1 εκατ. δολάρια σε μετοχές και options. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των πλέον ακριβοπληρωμένων στελεχών της Γουόλ Στριτ, προτού πάρει τη σκυτάλη ο κ. Μπλακφέιν.

Οι κ. Μπλακφέιν και Μακ δεν είναι τα μοναδικά στελέχη που θα λάβουν αστρονομικά πριμ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εταιρείες της Γουόλ Στριτ θα παραχωρήσουν συνολικά πριμ της τάξεως των 23,9 δισ. δολαρίων, υπερβαίνοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί πέρυσι κατά 17%.

Μεταξύ των «χρυσών στελεχών» της Goldman Sachs συγκαταλέγονται ο Γκάρι Κον και ο Τζον Γουίνκελριντ, οι οποίοι μοιράζονται καθήκοντα προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή. Εκαστος θα λάβει 25 εκατ. δολάρια σε πριμ. Η εν λόγω επενδυτική τράπεζα αποφάσισε να παραχωρήσει συνολικά 180 εκατ. δολάρια στα κορυφαία 11 στελέχη της.

Η επίδραση της υψηλής κερδοφορίας που απολαμβάνουν οι παίκτες της Γουόλ Στριτ στην οικονομία της Νέας Υόρκης είναι όντως αξιοσημείωτη. Τα αστρονομικά πριμ αναμένεται να πυροδοτήσουν φορολογικά έσοδα 1,6 δισ. δολαρίων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και ακόμη 500 εκατομμύρια δολάρια στις δημοτικές αρχές της μεγαλούπολης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Κατά τις εκτιμήσεις παρατηρητών του κλάδου, κάθε νέα θέση εργασίας που ανοίγεται στη Γουόλ Στριτ οδηγεί στη δημιουργία τριών ακόμη θέσεων εργασίας στην πόλη και στα προάστια.

Ο κλάδος ακινήτων

Μεταξύ των υπόλοιπων κλάδων που έχουν ωφεληθεί από την ευρωστία της Γουόλ Στριτ είναι αυτός των ακινήτων. Οπως επισημαίνει η Λουίζ Φίλιπς Φορμπς της Halstead Property στο Associated Press, από τα 11 διαμερίσματα που πούλησε τελευταίως περισσότερα από το ήμισυ αγοράστηκαν από στελέχη επενδυτικών εταιρειών. Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της εφημερίδας Τhe New York Times, στέλεχος εταιρείας ερευνών τόνισε πως το ύψος του πριμ του κ. Μπλακφέιν δεν είναι υπερβολικό δεδομένων των συνθηκών, αλλά ένα ποσό υψηλότερο από αυτό που μπορεί να ετίθετο στο στόχαστρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή