EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ: αύξηση στα κατώτατα όρια αποδοχών των εργαζομένων

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υιοθέτησε χθες αιτήματα γερουσιαστών του Δημοκρατικού κόμματος για αύξηση του κατωτάτου ορίου των αποδοχών των Αμερικανών εργαζομένων, που είχαν προ πολλού «παγώσει», υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται οι μικρές επιχειρήσεις. Το εξήγγειλε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο συνεντεύξεως Τύπου «επί τη λήξει του έτους». Επανέλαβε, δε, και δικά του αιτήματα σχετικά με τον περιορισμό της εξαρτήσεως των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο μέσω της προωθήσεως ανανεώσιμων πηγών ενεργείας καθώς και της επεκτάσεως της πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα λεχθέντα του, ο πρόεδρος Μπους «θα μπορούσε να συνεργασθεί με τους Δημοκρατικούς -οι οποίοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Κογκρέσου τον ερχόμενο μήνα- σε βασικά θέματα όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων της κοινωνικής ασφαλίσεως, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η μετανάστευση. Σημειωθήτω ότι ο πρόεδρος Μπους ήταν αντίθετος στην αύξηση του κατώτατου ορίου των αποδοχών, που ήταν «παγωμένο» από το 1997.

Ενοχη υψηλών χρεώσεων η RWΕ

Ενοχη για υπερχρέωση των πελατών της βιομηχανιών κατά το 2005, προκειμένου να καλύψει το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, έκρινε χθες το γερμανικό Γραφείο Καρτέλ τη RWE, σε μια απόφαση που έχει τη δύναμη να επιβαρύνει τον ενεργειακό κολοσσό με αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Η RWE επιμένει πως οι κατηγορίες βασίζονται σε λανθασμένη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς εμπορίας εκπομπών, ενώ οι αναλυτές κρίνουν ότι η κίνηση δεν εγείρει ευρύτερη απειλή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ουλφ Μπέγκε, επικεφαλής του Γραφείου -που είναι η αρχή ανταγωνισμού της Γερμανίας- αναμένεται σύντομα να εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση και για την Ε.ΟΝ.

Νέες απειλές κατά Γεωργίας

Η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, η οποία λειτουργεί υπό μονοπωλιακό καθεστώς, απείλησε ότι θα σταματήσει τον εφοδιασμό της Γεωργίας εάν δεν συμφωνήσει στην ανατίμηση κατά 125% των εισαγωγών φυσικού αερίου, όπως ανέφερε χθες στέλεχος της επιχειρήσεως στη Μόσχα. Ειδικότερα, η Gazprom ζήτησε από τη Γεωργία να οριστικοποιήσει το ύψος των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην τιμή που επιθυμεί η Μόσχα, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2007, ήτοι στα 235 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Από την πλευρά της, η Γεωργία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές πηγές της ως «πολιτικό εκβιασμό» επειδή η μικρή αυτή δημοκρατία της πρώην ΕΣΣΔ καταβάλλει προσπάθειες για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Στη Δικαιοσύνη οι δασμοί της Ε.Ε.

Κινέζοι υποδηματοποιοί, μεταξύ των οποίων και ο όμιλος Αokang, η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου στην Κίνα, θα εναγάγουν στη Δικαιοσύνη την Ευρωπαϊκή Ενωση με την κατηγορία ότι από τον περασμένο Οκτώβριο επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές της. Την είδηση ανέφερε χθες ο δικηγόρος των Κινέζων υποδηματοποιών, ο οποίος πρόκειται να υποβάλει αγωγή εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σήμερα.

Απολύσεις στη Volkswagen

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen έχει περιορίσει το 2006 τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 7.800 άτομα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής λιτότητας για τη μείωση των εργατικών δαπανών. Το δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wolfs burger Allgemeine Zeitung o προσωπάρχης της Volkswagen, Χορστ Νόιμαν, διευκρινίζοντας ότι οι απολύσεις αυτές έγιναν σε εργοστάσιά της στη δυτική Γερμανία. Οι 3.648 απολύσεις έγιναν στην περιοχή του Βόλφσμπουργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή