ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά οι πραξικοπηματίες στρατηγοί της Ταϊλάνδης φαίνεται ότι πέτυχαν τον σκοπό τους, έστω και με πολλές… παράπλευρες απώλειες. Τρομοκράτησαν τους επενδυτές που έσπευσαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και έβαλαν φρένο στην τριετή ανατίμηση του νομίσματος της χώρας, αλλά παράλληλα κατέρρευσε και το χρηματιστήριο της Μπανγκόκ. «Πετύχαμε τον κύριο στόχο μας να εμποδίσουμε το μπατ να ισχυροποιηθεί πέρα από τα 35 μπατ ανά δολάριο, που θα ήταν εφιάλτης για τις εξαγωγές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Pridiyathorn Devakula, που χαρακτήρισε «πολύ επιτυχημένα» τα σχετικά μέτρα. «Αυτοί οι άνθρωποι έδειξαν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα», αναφώνησε μετά από αυτές τις εξελίξεις ένας επενδυτής μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Βέβαια, αυτοί οι ίδιοι επενδυτές είχαν καλοδεί το πραξικόπημα -για κάποιο λόγο φαίνεται ότι οι επενδυτές πάντα αγαπούν τις δικτατορίες περισσότερο από τις δημοκρατίες- και έκαναν το ταϊλανδέζικο μπατ να είναι το πιο ανατιμημένο από τα ασιατικά νομίσματα το 2006. Πάντως, χθες υποχώρησε κατά 1,6% ή συνολικά 4% από τις 18 Δεκεμβρίου, όταν επέβαλαν περιορισμούς στις ροές κεφαλαίων. Μπορεί την επόμενη ημέρα να ανακάλεσε η κυβέρνηση το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών αυτών, αλλά οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι τελικά το αδιανόητο (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων) μπορεί να συμβεί – όπως είχαν διαπιστώσει οι κάτοικοι της ασιατικής για το άλλο αδιανόητο (τανκς στους δρόμους της πρωτεύουσας) μερικούς μήνες νωρίτερα.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ελαφρά πτωτικά με το δείκτη Dow Jones να χάνει 0,12%, τον S&P 500 0,2%, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε γύρω από το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας. Οι επενδυτές έδειξαν να μην αποφασίζουν αν έπρεπε να δώσουν το ρυθμό οι θετικές ανακοινώσεις για την κερδοφορία ορισμένων εταιρειών ή η είδηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Πάντως, ο όγκος των συναλλαγών ήταν κατά περίπου 20% χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του χαλκού έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο οκτώ μηνών, ή συνολικά 29% από τον Μάιο, εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων και της επιβράδυνσης της οικονομίας που αποτελούν ένδειξη για μείωση της ζήτησης για το κόκκινο μέταλλο στο προσεχές διάστημα.

Ο χρυσός, αντίθετα, κινήθηκε υψηλότερα στα 622,55 δολάρια ανά ουγγιά, εξαιτίας της τάσης υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά το τελευταίο διάστημα. Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περίπου 20% από τις αρχές του έτους, ενώ το δολάριο έχει χάσει σχεδόν 12% έναντι του ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Και χθες το ευρώ κρατήθηκε στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών έναντι του δολαρίου, στο 1,3175, καθώς η αγορά προσπαθεί να απορροφήσει την εκτίμηση ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα φτάσουν οπωσδήποτε το 4,0% του χρόνου και βλέπουμε από 3,50% σήμερα. Στις αρχές της εβδομάδας, τα συμβόλαια Euribor του Σεπτεμβρίου ενσωμάτωναν πιθανότητα 30% για αύξηση των επιτοκίων στο 4%, ενώ τώρα η πιθανότητα ανέβηκε στο 40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή