Η Gazprom κύρια μέτοχος στο Σαχαλίνη-2

Η Gazprom κύρια μέτοχος στο Σαχαλίνη-2

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 50% συν μία μετοχή στο ενεργειακό πρόγραμμα Σαχαλίνη-2 αποκτά ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, αντί 7,45 δισ. δολαρίων (5,65 δισ. ευρώ). Αυτό ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της Royal Dutch Shell, βασικής εταίρου της κοινοπραξίας Sakhalin Energy, η οποία εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα ανάπτυξης φυσικού αερίου στην ομώνυμη νήσο της ρωσικής Απω Ανατολής. Η συμφωνία, δε, υπεγράφη σε συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανώτατα διοικητικά στελέχη των Shell και Gazprom και αξιωματούχοι που εκπροσωπούσαν τις ιαπωνικές εταίρους, Mitsui & Co. και Μitsubishi Corp.

Βάσει της συμφωνίας, η Shell και οι εταίροι της μειώνουν κατά το ήμισυ τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα υγροποιημένου φυσικού αερίου των 22 δισ. δολαρίων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη Ρωσία. Σε ανακοίνωσή της, η Shell επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία καθιστά την Gazprom πλειοψηφικό μέτοχο. Οσο για την ίδια τη Shell, που θα καταλήξει με συμμετοχή 27,5%, «θα συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά στη διοίκηση και θα παραμείνει ως τεχνική σύμβουλος». Το ανακοινωθέν, πάντως, δεν αποκαλύπτει αν η Shell θα παραμείνει ως διαχειρίστρια του έργου.

Οπως, τέλος, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, υπογραμμίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους του Κρεμλίνου, η εταιρεία «εφαρμόζει τη στρατηγική της ενίσχυσης των θέσεών της στις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου: το Σαχαλίνη-2 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή