Ισλανδία: απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων

Ισλανδία: απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόσμενη ήταν η χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο μιας ποσοστιαίας μονάδας στο ρεκόρ του 14,25%, μια κίνηση που αποσκοπεί στην αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων, δεδομένης της κατά 4,7% υποχώρησης της (ισλανδικής) κορόνας έναντι του ευρώ στη διάρκεια του περασμένου μηνός. Πρόκειται για τη 18η αύξηση των επιτοκίων από τον Μάιο του 2004 και οι ελάχιστοι αναλυτές που ήταν εύστοχοι στις προβλέψεις τους υποστηρίζουν πως η κεντρική τράπεζα επιδιώκει με την τελευταία απόφαση να διατηρήσει την αξιοπιστία της.

«Εάν η ισοτιμία της κορόνας παραμείνει σταθερή μέχρι την επόμενη συνάντηση, τότε αυτό θα σημάνει πως το κόστος δανεισμού έχει φθάσει στο ζενίθ, αλλά μέχρι τότε όλα παραμένουν ρευστά» δήλωσε ο Λαρς Κρίστενσεν της Danske A/S. Σε ανάλογες γραμμές κινήθηκε και η ανακοίνωση της τράπεζας, στην οποία αναφερόταν πως «η πορεία του πληθωρισμού θα κριθεί από το πόσο ισχυρή είναι η κορόνα». Σημειωτέον ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφθασε το τρίτο τρίμηνο στο 27%, ενώ η ισοτιμία της κορόνας υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 30% έναντι του ευρώ.

Ερωτήματα εγείρονται πλέον για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, η οποία πέρυσι αυξήθηκε 7,5%. Ηταν ο υψηλότερος συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ανάπτυξη, όμως, επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο 0,8%, ετησίως, από το 2,5% του δευτέρου τριμήνου, κατά τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή