Οριακή πτώση στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές

Οριακή πτώση στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακή πτώση, που μάλλον θύμιζε περισσότερο την τήρηση στάσης αναμονής, έκλεισε χθες η πλειοψηφία των γενικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Δυτική Ευρώπη. Οι αναφορές στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η Vodafone ενδέχεται να ενδιαφέρεται για την ινδική Hutchison Essar, θυγατρική της κινητής τηλεφωνίας, του κολοσσού της Hutchison Whampoa. Οι εκτιμήσεις ότι η Vodafone ενδέχεται να εμπλακεί σε έναν πόλεμο προσφορών και αντιπροσφορών με την επίσης φερόμενη να ενδιαφέρεται Reliance Communi cations, πιθανότατα για ένα ποσόν, το οποίο θα υπερβαίνει τα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της τιμής της μετοχής του βρετανικού κολοσσού χθες κατά 1,5%. Η υποχώρηση αυτή επηρέασε σε πτώση και τις τιμές των μετοχών άλλων επικοινωνιακών κολοσσών, ανάμεσα στους οποίους η BT και η Telefonica, σε ποσοστό 1,3% και 8% αντιστοίχως.

Με τις τιμές του χαλκού, αλλά και του πετρελαίου να δέχονται πιέσεις χθες στη διεθνή αγορά, πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές των μετοχών εταιρειών των κλάδων των πρώτων υλών. Η τιμή του χαλκού υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών. Οι εταιρείες εξόρυξης πρώτων υλών, Rio Tinto, BHP Billiton Antonfagasta, είδαν τη χρηματιστηριακή αξία τους να μειώνεται κατά 2,6%, 0.7% και 2,3% αντιστοίχως.

Η BP είδε τη δική της χρηματιστηριακή αξία να υποχωρεί κατά 0,4%, ενώ η βρετανική Burren, η οποία δραστηριοποείται στο Τουρκμενιστάν απώλεσε άνω του 5,1% εν μέσω ανησυχίας για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν μετά από τον θάνατο του προέδρου της κεντροασιατικής αυτής χώρας.

Η Roiyal Dutch Shell, από την οποία η Gazprom εξαγοράζει έναντι 7,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 50% συν μία μετοχή της εταιρείας ανάπτυξης των πετρελαιοπηγών της Σαχαλίνης, δεν είχε χθες ιδιαίτερες χρηματιστηριακές επιπτώσεις.

Μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής ημέρας ήταν η γαλλική εταιρεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Publicis, η οποία είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 5,1%, όταν ανακοίνωσε την έναντι 1,4 δισ. δολαρίων εξαγορά της εταιρείας άμεσων πωλήσεων Digitas.

Το έτος κλείνει στους ρυθμούς των εξαγορών και συγχωνεύσεων, που σύμφωνα με εμπειρογνώμονες αναμένεται να συνεχισθούν με υψηλούς ρυθμούς το 2007. Ετσι, η προοπτική των μετοχών παραμένει θετική και για το νέο έτος, με το κύμα των ανακατατάξεων που έχει ξεκινήσει να μην έχει «σπάσει» ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή