ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία Alstom με Κίνα για 1.500 συρμούς

Το υπουργείο σιδηροδρόμων της Κίνας υπέγραψε προσύμφωνο με τη γαλλική Alstom, για την αγορά 1.500 συρμών μεταφοράς φορτίου συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών εξαρτημάτων, όπως ανέφερε χθες σε σχετική ειδησεογραφία η επίσημη κινεζική εφημερίδα «China Securities Journal». Η αγορά αυτή εκτιμάται στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Η νέα αυτή παραγγελία αποτελεί προέκταση συμβολαίου -πριν από την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ στην Κίνα, τον περασμένο Οκτώβριο- σύμφωνα με το οποίο η Αlstom είχε συμφωνήσει να πωλήσει στο Πεκίνο 500 συρμούς μεταφοράς φορτίου. Σημειωθήτω ότι η Κίνα αναβαθμίζει το δίκτυο των σιδηροδρόμων της για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες μεταγοράς εμπορευμάτων καθώς και του επιβατικού κοινού.

Εξαγορά μεριδίου

Η γερμανική επιχείρηση λιανικού εμπορίου KarstadtQuelle θα εξαγοράσει το κοινό μετοχικό μερίδιο που διατηρεί ο επιχειρηματικός της εταίρος, η Lufthansa, στην ταξιδιωτική επιχείρηση Thomas Cook, όπως δήλωσαν επίσημες πηγές χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Η Lufthansa θα διατηρήσει μερίδιο μειοψηφίας στην αεροπορική εταιρεία τσάρτερς Condor σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων πηγών. Ο Ράιμον Κάουφελντ, αναλυτής στην τράπεζα DZ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Lufthansa θα διατηρήσει μερίδιο της τάξεως του 25,1 στην αεροπορική εταιρεία Condor, και χαρακτήρισε το γεγονός ευχάριστο για τον γερμανικό εθνικό αερομεταφορέα.

Αύξηση παραγωγής

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ευελπιστεί ότι θα παραγάγει περί τα 9,42 εκατομμύρια οχήματα τον ερχόμενο χρόνο, σημειώνοντας αύξηση παραγωγής κατά 4%. Με το ρεκόρ αυτό η Τoyota ελπίζει ότι θα ξεπεράσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors Corp. και θα καταλάβει αυτή διεθνώς την πρώτη θέση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Για τον λόγο αυτό τα ιαπωνικά αυτοκίνητα προσελκύουν διεθνώς την προτίμηση των αγοραστών ως ασφαλή και οικονομικά στην κατανάλωση βενζίνης, ενώ οι μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται. Αποτέλεσμα είναι να κλείνουν εργοστάσια και να απολύουν χιλιάδες εργαζομένους, όπως αποδεικνύεται και από τη συμπεριφορά της General Motors και της Ford Motor Co. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό και από την συνεχή άνοδο της τιμής της βενζίνης.

Μείωση παραγγελιών

Πτώση κατά 0,6% σημείωσαν οι νέες παραγγελίες προς τις βιομηχανίες της Ευρωζώνης, τον περασμένο Οκτώβριο, σε σχέση με τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία εδόθησαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως, οικονομολόγοι οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε δημοσκοπήσεις ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,2%. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία προέρχονται από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, η οποία σημειώνει ότι οι νέες παραγγελίες προς τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης παρουσιάζουν άνοδο τον περασμένο Οκτώβριο κατά 12,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2005. Οικονομολόγοι χαρακτήρισαν την πτώση των παραγγελιών το μήνα Οκτώβριο ως παροδικό φαινόμενο και εξέφρασαν την άποψη ότι η γενική εικόνα στον βιομηχανικό κλάδο της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι θετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή