Η ρουμανική κυβέρνηση ακύρωσε την πώληση της CEC

Η ρουμανική κυβέρνηση ακύρωσε την πώληση της CEC

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδοξο τέλος είχε για την Εθνική Τράπεζα η προσπάθεια εξαγοράς της ρουμανικής τράπεζας Casa de Economiimi Consemnamiuni (CEC). Η βελτιωμένη προσφορά της ΕΤΕ, η οποία προσέφερε 560 εκατ. ευρώ, δεν κρίθηκε ως ικανοποιητική από την κυβέρνηση της Ρουμανίας, ακυρώνοντας τη διαδικασία. Σημειώνεται ότι ο έτερος διεκδικητής η ουγγρική OTP δεν προχώρησε στην κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς. Ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας κ. Sebastian Vladescou δήλωσε ότι η προσφορά τη Εθνικής Τράπεζας ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δέχεται ισχυρότατες πιέσεις να μην προχωρήσει στην πώληση του CEC, της μοναδικής τράπεζας που παραμένει υπό κρατικό έλεγχο. Οπως μετέδιδαν χθες ξένα ειδησεογραφικά μέσα η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην περαιτέρω εξυγίανση και ανάπτυξη της CEC ώστε να εξετάσει αργότερα και από καλύτερη θέση το μέλλον της.

Σημειώνεται ότι η CEC αποτελεί το τελευταίο όχημα για να αποκτήσει κάποιος ξένος παίκτης το αποκαλούμενο κρίσιμο μέγεθος στη Ρουμανία σε μια νύχτα. Είναι 5η σε μέγεθος βάσει ενεργητικού, με 142 χρόνια ιστορίας, διαθέτει δίκτυο 1.400 καταστημάτων και ελέγχει το 13% της αγοράς.

Η ακύρωση της διαδικασίας της CEC αποτελεί πλήγμα για την Εθνική, δεδομένου ότι η Ρουμανία αποτελεί κεντρικό σημείο στο σχέδιο επέκτασης του εγχώριου ομίλου. Σήμερα μέσω της Banca Romaneasca έχει ασθενή παρουσία στη χώρα. Είναι βέβαιο ότι η Εθνική θα επιταχύνει τα σχέδια οργανικής ανάπτυξης στη Ρουμανία, ενώ θα εξετάσει την πιθανότητα επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή