Βρετανικές τράπεζες στο στόχαστρο ξένων

Βρετανικές τράπεζες στο στόχαστρο ξένων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο και αν ολοένα και περισσότερα «κομμάτια» βρετανικών επιχειρήσεων παιρνούν σε ξένα χέρια, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει προσκολλημένος στις ρίζες καταγωγής του. Είναι απίθανο η τάση αυτή να θεωρηθεί ως ένα προπύργιο πατριωτισμού, αλλά γεγονός είναι πως εννέα από τις δέκα τράπεζες στη χώρα παραμένουν συνδεδεμένες με βρετανικά συμφέροντα. Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα είναι η Abbey National, τον έλεγχο της οποίας απέκτησε το 2004 η ισπανική Banco Santander Central Hispano μετά από την πάροδο ετών κακοδιαχείρισης. Μέτοχοι και ξένοι επενδυτές ελπίζουν πλέον πως η βρετανική κυριαρχία στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο θα εκλείψει σε κάποια στιγμή.

Η τιμή της μετοχής της Barclays εκτοξεύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου αφού η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley διατύπωσε δημοσίως την εκτίμηση ότι η Bank of America ενδιαφέται για την εξαγορά της πρώτης.

Αμερικανικό ενδιαφέρον

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Κεν Λούις, δήλωσε αργότερα πως θα πρέπει να ξεδιαλυθούν πολλές αβεβαιότητες για να πραγματοποιηθεί μια εξαγορά στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, οι βρετανικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο. Η ασφαλιστική Prudential ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου πως απέρριψε πρόταση της Citigroup για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της ηλεκτρονικής τραπεζικής, Egg. Σημειωτεόν ότι στη λίστα των ενδιαφερομένων δεν περιλαμβάνονται μόνον αμερικανικές τράπεζες.

Η γαλλική Credit Agricole ανακοίνωσε τον Ιούλιο πως ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Alliance & Leicester ενώ κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν την ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentina να έχει προσεγγίσει την Lloyds ΤSΒ.

Η επιχειρηματολογία για την εξαγορά βρετανικών τραπεζών είναι πλούσια. Πρώτον, το σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας είναι πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα για μια αμερικανική τράπεζα που αντιμετωπίζει εμπόδια στις εγχώριες εξαγορές. Η κοινή γλώσσα και ομοιογενής επιχειρηματική κουλτούρα των δυο χωρών σημαίνει πως η Βρετανία μπορεί να λειτουργήσει και ως πύλη για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μεγάλο ρόλο στην αλλαγή του σκηνικού στον βρετανικό τραπεζικό κλάδο διαδραμάτισε η εξαγορά της Αbbey National από την Santander. Πριν από αυτήν τη συμφωνία ο επικρατέστερος τρόπος για την εξοικονόμηση κόστους σε συγχωνεύσεις εταιρειών του ιδίου κλάδου ήταν η μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων. Ωστόσο, η Santander υποσχέθηκε τη μείωση των δαπανών της Αbbey, καταργώντας το ηλεκτρονικό σύστημά της και ενσωματώνοντας τους πελάτες της στο δικό της σύστημα.

Με υψηλή κεφαλαιοποίηση

Ο βρετανικός τραπεζικός κλάδος παρέχει, επίσης, πρόσβαση και σε πιο μακρινές αγορές. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Standard Chartered διασφαλίζεται από τις δραστριότητές της στην Ασία. Ακόμα και η Barclays που είναι η πλέον πιστή στις «βρετανικές παραδόσεις» αποκομίζει σήμερα πάνω από το ήμισυ των εσόδων της από το εξωτερικό. Και οι νέοι κανόνες στη Βασιλεία ΙΙ θα ανταμείβουν τις τράπεζες για τη γεωγραφική διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους, επιτρέποντάς τους να δεσμεύουν λιγότερα κεφάλαια.

Υπάρχουν, όμως, και εμπόδια. Κατ’ αρχάς μόνον οι υπεραισιόδοξοι μπορούν να ελπίζουν σε συνέργειες ανάλογες της συμφωνίας Αbbey National-Santander. Εν συνεχεία, η κεφαλαιοποίηση των βρετανικών τραπεζών είναι τόσο υψηλή που μόνον μεγάλοι όμιλοι έχουν τη δυνατότητα να τις φλερτάρουν.

Αυτές των HSBC και Royal Bank of Scotland φθάνουν στα 207 και 123 δισ. στερλίνες, αντίστοιχα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο όλων είναι, πάντως, πως όλες βρίσκονται σε πλήρη -οικονομική- ευρωστία, οπότε η ιδέα μιας εξαγοράς δεν τις γοητεύει και τόσο. Και στον τραπεζικό κλάδο είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις καλές προθέσεις των διευθυντικών στελεχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή