ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διοικήσεις των εισηγμένων κινδυνεύουν από τις εκτός ορίων πιέσεις των hedge funds

Με επιφυλακτικότητα φαίνεται πως αντιμετωπίζεται ο ακτιβισμός των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) σε διοικητικά ζητήματα εταιρειών από τους αξιωματούχους κυβερνήσεων και διεθνών φορέων. «Η άσκηση κριτικής και πιέσεων στον τρόπο διοίκησης των εταιρειών είναι ευπρόσδεκτη, αλλά τα hedge funds καμιά φορά ξεπερνούν τα όριά τους», σημείωσε ο Μισέλ Πράντα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Ενωσης Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO). Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Πράντα παραδέχτηκε πως τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αναβαθμίζουν τη λειτουργία των αγορών, τονίζοντας, όμως, ότι μπορεί να αποδειχθούν και ως ο υπ’ αριθμόν 3 κίνδυνος στη διοίκηση των εισηγμένων εταιρειών, μετά τους συστηματικούς κινδύνους και τη χαλιναγώγηση των τιμών των μετοχών. «Ο ακτιβισμός των μετόχων μπορεί να είναι υπερβολικός ή άστοχος», επισημαίνει ο κ. Πράντα, ο οποίος είναι, επίσης, επικεφαλής της γαλλικής αρχής εποπτείας των χρηματοοικονομικών αγορών. Ενδεικτικό είναι ότι η Children Investment Fund (TCI) μαζί με κάποιες άλλες εταιρείες hedge fund ενορχήστρωσαν πρόσφατα την αποχώρηση του Βέρνερ Σέινφερντ και του Ρολφ Μπρόιερ από τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, αντίστοιχα…

Η Γερμανία επιθυμεί να βάλει όρους στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου

…Ηπιότερη στάση τηρεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Μπάρμπαρα Χέντρικς, δηλώνοντας πως η Γερμανία επιθυμεί τη χάραξη της κατάλληλης φόρμουλας για να περιοριστούν πιθανοί κίνδυνοι που, ενδεχομένως, να οδηγήσουν σε αστάθεια το χρηματοοικονομικό σύστημα. Εν όψει της γερμανικής προεδρίας στην «Ομάδα των Οκτώ» μέσα στο 2007, η κ. Χέντρικς δήλωσε πως «δεν έχουμε πρόθεση να θρυμματίσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, αλλά να προσδιορίσουμε πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν το διεθνές σύστημα. Ιδιαίτερη μέριμνα αναμένεται να δοθεί στις πληροφορίες που θα πρέπει να δημοσιοποιούν τα hedge funds και σε ποιον φορέα και εάν θα υπόκειται σε διεθνείς κανόνες διαφάνειας», δήλωσε η κ. Χέντρικς. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χέντρι Πόλσον, επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στενότερης παρακολούθησης του εν λόγω κλάδου, όπου τα υπό διαχείριση κεφάλαια έχουν τριπλασιαστεί στα 1,3 τρισ. δολάρια την τελευταία πενταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή