ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

7ημερες στον κοσμο

Στην κορυφαία εταιρεία εκμετάλλευσης υπεράκτιων πετρελαϊκών πόρων, ξεπερνώντας ακόμα και τα μεγέθη της Royal Dutch Shell, οδηγεί η συγχώνευση μεταξύ των Statoil και Norsk Hydro, ήτοι των δύο μεγαλύτερων ομίλων του νορβηγικού ενεργειακού κλάδου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ύψους 23 δισ. ευρώ, η Statoil θα αποκτήσει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του ομίλου ενέργειας και αλουμινίου Norsk Hydro, δημιουργώντας έτσι έναν κολοσσό με ημερήσια παραγωγή της τάξεως των 1,9 εκατ. βαρελιών μαύρου χρυσού. «Ασος στο μανίκι» της ένωσης αυτής είναι τα αποδεδειγμένα ενεργειακά κοιτάσματα που μεταφράζονται σε 6,3 δισ. βαρέλια πετρελαίου….

…..Καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ πετρελαϊκών κολοσσών και μεταλλάσσεται ο επιχειρηματικός χάρτης της ενεργειακής Ευρώπης, οι Ρώσοι παραμένουν παρόντες. H Gazprom πέτυχε τελικά, ύστερα από πολύμηνες πιέσεις, να αποσπάσει τον έλεγχο του τεράστιου έργου ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου, Σαχαλίνη-2 από τη Royal Dutch Shell, η οποία θα παραμείνει προφανώς μόνο ως τεχνική σύμβουλος. Το Σαχαλίνη-2 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στόχων του Κρεμλίνου που αφορούν την ενίσχυση των θέσεών του στις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά, φυσικά, και την ανάκτηση του ελέγχου των στρατηγικής σημασίας φυσικών πόρων του.

Το πράσινο φως για τη συγχώνευση της πανευρωπαϊκής αγοράς Euronext με αυτήν της Νέας Υόρκης έδωσαν αυτήν την εβδομάδα οι μέτοχοι της πρώτης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία του πρώτου διατλαντικού χρηματιστηρίου. Από την άλλη πλευρά, το χρημαστιστήριο του Λονδίνου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει μια εξαγορά από το αμερικάνικο χρηματιστήριο υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, υποσχόμενο αυτήν την εβδομάδα ακόμη και αύξηση μερίσματος στους μετόχους. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Κρις Γκίμπσον-Σμιθ, είναι η δεύτερη φορά που το Nasdaq προσφέρει «ανεπαρκές τίμημα», το οποίο αυτήν τη φορά διαμορφώθηκε στις 2,3 δισ. στερλίνες ή 5,27 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζουμε πως το Nasdaq ήδη κατέχει το 28,75% των μετοχών στην αγορά του Λονδίνου, που είναι και η μεγαλύτερη της Ευρώπης.

Ανάσα ζωής αποτέλεσε για την ευρωπαϊκή εταιρεία αεροναυπηγικής Αirbus ο νέος διακανονισμός με τον ασιατικό αερομεταφορέα Singapore Airlines. Η εταιρεία δεσμεύτηκε με την αγορά ακόμα εννεά σούπερ τζάμπο Α380, αυξάνοντας τη συνολική παραγγελία σε 19 αεροπλάνα αυτού του τύπου. Το συνολικό ύψος των παραγγελιών ανέρχεται στα 2,7 δισ. δολάρια βάσει τιμών καταλόγου, αλλά παρατηρητές του κλάδου επισημαίνουν πως το τελικό τίμημα μάλλον θα είναι χαμηλότερο. Πρόκειται για ριζική αλλάγη στη στάση της Singapore Airlines, η οποία προ μηνών είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της για την ακύρωση της αρχικής παραγγελίας των δεκά Α380, καθώς η ημερομηνία παράδοσής τους αναβλήθηκε συνολικά για μία διετία.

Η αύξηση στην αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων από τις αρχές του 2006 στο ιστορικό ρεκόρ των 3,5 τρισ. δολαρίων δεν οδήγησαν σε άνοδο μόνον τους γενικούς δείκτες των χρηματιστηρίων αλλά συνέβαλαν και στην εκτόξευση των πριμ ανωτάτων στελεχών της Γούολ Στριτ. Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε ο 52χρόνος Λόιντ Μπλακφέιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, λαμβάνοντας πριμ της τάξεως των 53,4 εκατ. δολαριών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τα κέρδη της τράπεζας φέτος ανήλθαν στο ζενίθ των 9,6 δισ. δολαρίων, κατακτώντας την κορυφή στον τομέα παροχής υπηρεσίων συμβούλου σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ο Τζον Μακ, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, βρίσκεται ο δεύτερος πλέον ακριβοπληρωμένος επικεφαλής επενδυτικής τράπεζας, καθώς του καταβλήθηκαν πριμ 41,1 εκατ. δολαρίων.

Επιβεβαιώθηκε αυτήν την εβδομάδα το ενδιαφέρον της βρετανικής Vodafone για την εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Hutchison Essar, της τέταρτης μεγαλύτερης ινδικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Το ύψος της εν λόγω εξαγοράς εκτιμάται να ανέλθει στα 13,5 δισ. δολάρια, αν και η Vodafone δεν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος μνηστήρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών. Πρόταση εξαγοράς εκτιμάται πως θα κατατεθεί και από την Reliance Communications, θυγατρική του ινδικού ομίλου Anil Ambani, σε συνεργασία με την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Blacksotne.