Η αγορά της Μεσογείου αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα

Η αγορά της Μεσογείου αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαίρεση την αγορά των VLCC’S τα επίπεδα ναύλων σε όλα τα άλλα μεγέθη σημείωσαν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με αυτά των προ ολίγων ημερών. Οι πλέον χαρακτηριστικές αγορές ανόδου είναι αυτή της Μαύρης Θάλασσας και Βαλτικής. Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες η αγορά της Μαύρης Θάλασσας σημείωσε αύξηση της τάξης των 174%, φθάνοντας τα 75,000 δολ. ημερησίως.

Καθυστερήσεις

Ενας από τους κύριοyς λόγους της αύξησης των ναύλων από Μαύρη Θάλασσα είναι αυτό των σημαντικών πλέoν καθυστερήσεων σε Βόσπορο και Δαρδανέλλια. Καθώς οι καθυστερήσεις αυξάνονται, τα ταξίδια «prompt» επιμηκύνονται με ναυλωτές να αναζητούν τονάζ προς κάλυψη των μεταφορών τους αποδεχόμενους σημαντικά υψηλότερες προσφορές.

Ο συνολικός αριθμός ταξιδίων του Οκτωβρίου ανήλθε στους 17,7 εκατ. τόννους, σημειώνοντας πτώση τον Νοέμβριο στους 15,3 εκατ. τόνους, με τον Νοέμβριο να φθάνει στους 18,5 εκατ. τόνους, αύξηση 20% σε σύγκριση με Νοέμβριο με περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του μήνα. Με τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνονται λόγω χειμώνα και την ζήτηση να αυξάνεται αναμένεται τα παρόντα επίπεδα να διατηρηθούν.

Επί του παρόντος οι καθυστερήσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις φθάνουν συνολικά τις 14 ημέρες.

Επιπρόσθετος λόγος της σημαντικής αύξησης των ναύλων στην περιοχή είναι και ο αυξημένος αριθμός φορτίων Δεκεμβρίου σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες.

Αρκετά τα επιπλέον φορτία τόσο από Λιβύη όσο και από Αλγερία και με προορισμό όχι μόνο Μεσόγειο, αλλά και Β. Ευρώπη/Αμερική, ενώ αναμένεται αύξηση της παραγωγής για φορτώσεις από Ceyhan (Τουρκία).

Με τις καθυστερήσεις να αυξάνονται και σε περιβάλλον με περισσότερα φορτία η αγορά της Μεσογείου αναμένεται να διατηρηθεί υψηλά τουλάχιστον για τη χειμερινή περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή