Κυριάρχησε η «εκδίκηση» των επιτοκίων στο έτος που ολοκληρώνεται

Κυριάρχησε η «εκδίκηση» των επιτοκίων στο έτος που ολοκληρώνεται

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «εκδίκηση» των επιτοκίων θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τίτλο για το οικονομικό έτος που πέρασε. Οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών (ΕΚΤ, FΕD και Bank of England) προχώρησαν σε διαδοχικές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των αντίστοιχων νομισμάτων τους.

Πέρα, όμως, από τις νομισματικές πολιτικές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, υπήρξαν το πετρελαϊκό ράλι του καλοκαιριού, η έκρηξη των τιμών των χρηματιστηριακών δεικτών και οι φόβοι για ομαλή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Επιπροσθέτως, πολλά μεγάλα deals πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που κλείνει με ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά μετάλλων, Διαδικτύου και πολλών εμπορικών κλάδων. Στην ελληνική αγορά άρχισε να σφίγγει ο κλοιός στα καρτέλ με κορυφή εκείνο του γάλακτος και της υπόθεσης ΜΕΒΓΑΛ – Επιτροπής Ανταγωνισμού. Κυριάρχησαν οι τραπεζικές εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και η επέκταση ελληνικών τραπεζών στη Βαλκανική. Η απελευθέρωση των ναύλων της ακτοπλοΐας αποτελεί απόφαση-σταθμό για την ελληνική ναυτιλία, ενώ η είσοδος μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών μέσω εξαγορών αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Παγκόσμια οικονομία

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το καλοκαίρι που πέρασε με την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στα 78,64 δολάρια το βαρέλι, μετά ένα δίμηνο ανοδικό «ράλι».

Η ΕΚΤ αύξησε έξι φορές το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης μέσα στο έτος με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο 3,5%, με κύριο στόχο τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων που έδειχναν να «ζώνουν» την Ευρωζώνη ύστερα από το ανοδικό «ράλι» των ενεργειακών τιμών. Νέες ανησυχίες προκαλούνται από την έντονη ανατίμηση του ευρωπαϊκου νομίσματος έναντι του δολαρίου, του ελβετικού φράγκου (υψηλό 6ετίας) και του γιεν. Παρόμοια ήταν και η στάση της FED, η οποία σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των πληθωριστικών κινδύνων αλλά και υπό τους φόβους της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, διατηρεί προσεκτική στάση και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό επιτόκιο 3 φορές μέσα στο έτος, ενώ η Ιαπωνική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο του γιεν έπειτα από 5 έτη.

Ελληνική οικονομία

Η επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία με την εξαγορά του 46% της Finansbank έναντι συνολικού τιμήματος 2,3 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό. Επίσης, στις αρχές Μαΐου, η Cosmote έρχεται να ταράξει την ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας με την εξαγορά του 42% της Γερμανός.

Μεγάλο τραπεζικό σίριαλ που έλαβε τέλος την 1η Αυγούστου ήταν η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από τη Γαλλική Crdit Agricole, έναντι 25 ευρώ ανά μετοχή αποτιμώντας την Εμπορική περί τα 3,2 δισ. ευρώ. Τέλος, στα μέσα Οκτωβρίου, η διοίκηση της Alpha Bank υπέγραψε σύμβαση με τον γαλλικό όμιλο ΑΧΑ, για την πώληση της Alpha Ασφαλιστική, αντί τιμήματος 255 εκατ. ευρώ. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών δοκιμάστηκε έντονα στις 22 Μαΐου, καθώς σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση, ύστερα από εκείνη της κατάρρευσης των δίδυμων πύργων το 2001, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 5,92%.

Ο ΟΟΣΑ με την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, μία μέρα μετά τη μεγάλη πτώση στο Χ.Α., διαπιστώνει προόδους και προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης σταθερά άνω του 3,5%, για την επόμενη διετία (3,7% το 2006 και 3,6% το 2007). Ο οργανισμός ζητεί μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του κομβικού ορίου του 3%, ενώ επισημαίνει και την ανάγκη λύσης του ασφαλιστικού προβλήματος.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Στα 55,2 δισ. ευρώ ανήλθε το τίμημα (Φεβρουάριος 2006) της εξαγοράς της ισπανικής Εndesa, του μεγαλύτερου παροχέα ηλεκτρισμού της Ισπανίας, από τη μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, E.ON AG, κίνηση που αναμένεται να διαμορφώσει νέες συνθήκες στην αγορά ενέργειας της Ιβηρικής Χερσονήσου και δη της Ισπανίας.

Ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά της καλλωπιστικής βιομηχανίας προκλήθηκαν από την εξαγορά της Body Shop από τη L’oreal έναντι 1,14 δισ. δολάρια τον περασμένο Μάρτιο. Το σημαντικό είναι ότι η εταιρεία φυτικών καλλυντικών θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ξεχωριστή οντότητα.

Μεγάλο τηλεπικοινωνιακό deal αποτελεί η συμφωνία της αμερικανικής Lucent Technolo-gies με τη γαλλική Alcatel με στόχο τη δημιουργία ενός εκ των κορυφαίων ομίλων τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Στα τέλη Μαΐου, η ευρωπαϊκή σιδηρουργία Arcelor ανακοίνωσε τη συγχώνευσή της με τη ρωσική Severstal δημιουργώντας την πρώτη σε μέγεθος χαλυβουργία σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον γιγαντιαίο όμιλο χάλυβα Mittal. Τελικά η συμφωνία έτεινε προς ακύρωση στα τέλη Ιουνίου, καθώς ο όμιλος Arcelor αποδέχθηκε την αναθεωρημένη πρόταση της εταιρείας Mittal Steel, με το αντίτιμο να ανέρχεται στα 28,5 δισ. ευρώ, συγχώνευση που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2007. Η ρωσική εταιρεία αξιώνει αποζημίωση 140 εκατ. ευρώ εφόσον τελικώς ακυρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης με την Αrcelor.

Μεγάλο χρηματιστηριακό deal αποτελεί η συμφωνία συγχώνευσης αντί του ποσού των 7,78 δισ. ευρώ, των εταιρειών NYSE Group Inc, διαχειριστής του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, και της Euronext, του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου που εδρεύει στο Παρίσι, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία χρηματιστηριακών συναλλαγών στον κόσμο.

Στις αρχές Ιουλίου, στη Γαλλία, ο ευρωπαϊκός όμιλος αεροδιαστημικής EADS ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 2,75 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά του μεριδίου (20%) που κατέχει η βρετανική BAE Systems στη γαλλική κατασκευαστική εταιρεία αεροσκαφών Airbus, αποκτώντας, έτσι, το 100% του γαλλικού ομίλου.

Ο Ιούλιος αποδείχθηκε «ζεστός» μήνας για τον κόσμο των εξαγορών, καθώς ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός, Bayer, που εδρεύει στο Λεβερκούζεν και είναι παγκοσμίως γνωστός για την ασπιρίνη του, εξαγόρασε τελικά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ανταγωνίστριάς του από το Βερολίνο, Schering, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιριών. Η Bayer εξαγόρασε το 92,4% του μετοχικού κεφαλαίου των Βερολινέζων ανταγωνιστών της, καταβάλλοντας περί τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στις αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος), ο γερμανικός όμιλος Bertelsmann, που δραστηριοποιείται στους τομείς των επικοινωνιών και της ψυχαγωγίας, πούλησε τη θυγατρική του, τη γνωστή μουσική φίρμα BMG Music Publishing, στο γαλλικό κολοσσό των μέσων μαζικής ενημέρωσης Vivendi. Η συνολική αξία της εξαγοράς της γερμανικής εταιρείας από τη γαλλική ανήλθε σε 1,63 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη στο www.kathimerini.gr

– Αυξήσεις επιτοκίων.

– Επιτόκια – πετρέλαιο «φρενάρουν» την ανάπτυξη των 7.

– Νέα βάρη στις πλάτες των δανειοληπτών από την έκτη κατά σειράν αύξηση των επιτοκίων.

– Δημιουργία μεταλλευτικού «γίγαντα».

– Σε επτά ημέρες η Mittal αναλαμβάνει τα ηνία της Arcelor.

– Αύξηση κερδών για Arcelor και Mittal Steel.

– Το καλοκαίρι του «μαύρου χρυσού».

– Η κρυφή αλήθεια για το ράλι των τιμών του πετρελαίου.

– Το πετρελαϊκό ράλι «ασελγεί» στις οικονομίες.

– Δολάριο: το χρονικό μιας προαναγγελθείσης πτώσης.

– Η «μαύρη» Τρίτη της Σοφοκλέους.

– Ομιλείτε «γαλλικά» το μέλλον της Εμπορικής.

– Bayer: με την άντληση 1,2 δισ. ευρώ θα αποκτήσει τη Schering.

– Δυναμική ανάπτυξη προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

– Η Google με 1,65 δισ. δολ. θα αποκτήσει τη YouTube.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή