Οι προβολείς στις καταδίκες στελεχών και στον Πούτιν

Οι προβολείς στις καταδίκες στελεχών και στον Πούτιν

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετακινήσεις (ή οι εκδιώξεις) υψηλόβαθμων στελεχών, καθώς και η ενδυνάμωση επιχειρηματιών εξαιτίας γιγαντιαίων συγχωνεύσεων είναι τα περισσότερο «ανιαρά» χαρακτηριστικά του 2006 ως προς τα πρόσωπα της επιχειρηματικής επικαιρότητας. Το φως των προβολέων προσελκύουν οι καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, αλλά και η ανάδειξη πολιτικών σε επιχειρηματίες ολκής.

– Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ασκεί εξωτερική πολιτική, οικοδομώντας νέους κολοσσούς στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας. Ο αποκαλούμενος και «εθνικός μάνατζερ της ενέργειας» εφαρμόζει έναν ιδιότυπο κρατικό καπιταλισμό. Μετά τον κατακερματισμό της κερδοφόρου πετρελαϊκής Yukos, ο Ρώσος πρόεδρος ανέδειξε την Gazprom σε όμιλο παγκοσμίου βεληνεκούς. Είναι ο πρώτος διεθνώς στο φυσικό αέριο, ο δεύτερος στην ενέργεια και ο τέταρτος συνολικά με κεφαλαιοποίηση άνω των 260 δισ. δολαρίων.

– H αγορά ενέργειας συνδέθηκε και με το πολύκροτο λογιστικό σκάνδαλο της Enron. Οι διαβόητοι (πρώην ισχυροί) άνδρες της εταιρείας Κεν Λέι και Τζέφρι Σκίλινγκ δικάστηκαν -η ακροαματική διαδικασία κράτησε 56 ημέρες-, και τον Μάιο κρίθηκαν ένοχοι για απάτη και συνωμοσία. Τον Ιούλιο, ένα έμφραγμα οδήγησε τον Κεν Λέι στο ουράνιο δικαστήριο για να τιμωρηθεί. Ο Τζέφρι Σκίλινγκ θα εκτίσει 24ετή ποινή φυλάκισης.

– Σαφώς μικρότερο κόστος είχε η παραπομπή στη δικαιοσύνη του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος δικάστηκε δεύτερη φορά για την υπόθεση της εξαγοράς της Mannesmann από τη Vodafone. Ο ίδιος (μέλος τότε του εποπτικού συμβουλίου της Mannesmann) και έξι άλλα άτομα εφέροντο ότι σπατάλησαν τα χρήματα των μετόχων, όταν ενέκριναν μπόνους 57 εκατομμυρίων ευρώ για την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας. Τελικώς οι κατηγορούμενοι εξασφάλισαν διακανονισμό ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση αυτή έδωσε το έναυσμα να ψηφιστεί στη Γερμανία νομοθεσία σχετικά με την υποχρέωση των εταιρειών να αποκαλύπτουν τις αποδοχές των ιθυνόντων.

Αντιθέτως, οι απολαβές των διοικητικών στελεχών ουδόλως απασχόλησαν την Airbus. Οι επικίνδυνες ανακατατάξεις οφείλονταν σε εντελώς διαφορετικούς λόγους. Η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία ενεπλάκη σε μια δίνη αλλαγής διευθυνόντων συμβούλων, ενώ οι αναβολές στην παράδοση των σουπερτζάμπο Α380 ανακοινώνονταν η μία μετά την άλλη (προς μεγάλη ικανοποίηση της ανταγωνίστριας Boeing).

– Ο Γκούσταβ Χούμπερτ απομακρύνθηκε τον Ιούλιο μαζί με τον συνδιευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας ΕΑDS, Νοέλ Φορζάρ. Ομως, ο κ. Φορζάρ είχε προλάβει να πωλήσει μαζικά μετοχές της ΕΑDS, λίγο πριν γίνει γνωστή μία ακόμα καθυστέρηση στο Α380. Ακολούθησε ο Κριστιάν Στράιφ, ο οποίος σε μόλις 99 ημέρες άσκησε δριμεία κριτική στη διοικητική δομή της Airbus και κατάρτισε σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης. Οι προτάσεις για περικοπές στα γαλλικά και γερμανικά εργοστάσια της εταιρείας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ο κ. Στράιφ εκδιώχθηκε τον Οκτώβριο, αλλά ο διάδοχός τους Λουί Γκαλουά (και ένας από τους δύο συνδιευθύνοντες συμβούλους στην EADS) εφαρμόζει σταδιακά το πρόγραμμά του.

Από τα αεροσκάφη ο Κριστιάν Στράιφ προσγειώθηκε γρήγορα στα… αυτοκίνητα. Λίγο καιρό μετά την Airbus επελέγη για να αναλάβει τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot – Citroen. Την αντίστοιχη μετάβαση στη Ford είχε ήδη κάνει τον Σεπτέμβριο ο Αλαν Μαλάλι, στον οποίο πιστώνεται η αναγέννηση του κλάδου των πολιτικών αεροσκαφών της Boeing ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τη σοβαρή κρίση στις αερομεταφορές. Ο κ. Μαλάλι έλαβε το χρίσμα του διευθύνοντος συμβούλου στη Ford από τον Μπιλ Φορντ. Υπό το βάρος των διαδοχικών ζημιών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο κ. Φορντ συνειδητοποίησε ότι δεν αρκεί ένα όνομα για να ορθοποδήσει η αυτοκινητοβιομηχανία. Προφανώς, λοιπόν, προσδοκά από τον Αλαν Μαλάλι να επαναλάβει στη Ford το «θαύμα» της Βοeing.

– Ενας ακόμα… κάτοχος μαγικού ραβδιού αποδεικνύεται και ο Ινδός επιχειρηματίας Λακσμί Μιτάλ, ο επικεφαλής της Arcelor Mittal, της ισχυρότερης χαλυβουργίας στον κόσμο και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της χώρας του στα διεθνή οικονομικά δρώμενα. Ιδρυτής της Mittal Steel αποδύθηκε σε επίμονη προσέγγιση της λουξεμβουργιανής Arcelor, η οποία μετήλθε όλων των δυνατών μέσων για να αποτρέψει την εξαγορά. Εις μάτην, όμως. Μέσα στον Δεκέμβριο ο κ. Μιτάλ απέκτησε μία ακόμα χαλυβουργία στο Μεξικό, ενώ φημολογείται ότι ενδιαφέρεται και για μια ρωσική.

– Εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι διαδραματίζει και η συμπατριώτισσά του Ιντρα Νούγι, η οποία ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος στην Pepsi. Μία από τις 50 ισχυρότερες γυναίκες στην Αμερική κατά το Fortune, η κ. Νούγι, επιβεβαιώνει την προσήλωση της εταιρείας της στην προαγωγή ανθρώπων διαφορετικών προελεύσεων. Η μεγάλη πρόκληση, που έχει η Ιντρα Νούγι να αντιμετωπίσει σήμερα στις ΗΠΑ και διεθνώς, είναι ο ρόλος της Pepsi στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας με την παρασκευή περισσότερο υγιεινών αναψυκτικών και σνακ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή