ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εφυγαν» δύο κορυφαίοι

Το 2006 αποδείχθηκε μια χρονιά, που χώρεσε τον θάνατο δύο σημαντικότατων διανοητών της οικονομικής επιστήμης, του Τζον Γκαλμπρέιθ και του Μίλτον Φρίντμαν. Ενα βαθύ χάσμα χώριζε τις ιδέες τους για την οικονομία, τους φόρους, την πολιτική και τις επιχειρήσεις, αλλά και οι δύο μακροημέρευσαν και τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

– Ο Μίλτον Φρίντμαν απεβίωσε στις 16 Νοεμβρίου σε ηλικία 94 ετών. Ηταν ο πατέρας του μονεταρισμού, ένας συντηρητικός οικονομολόγος, ο οποίος πίστευε ότι ρόλος της κυβέρνησης είναι να τροφοδοτεί με χρήμα την οικονομία και μετά να απέρχεται. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Σικάγου, δημιουργώντας σχολή στην οικονομική σκέψη, ενώ το 1976 έλαβε το Νομπέλ Οικονομίας. Οι θεωρίες του υιοθετήθηκαν ώς ένα βαθμό από τρεις Αμερικανούς προέδρους (Νίξον, Φορντ και Ρέιγκαν) και μία Βρετανίδα πρωθυπουργό.

– Ο Τζον Γκαλμπρέιθ, ένας κατ’ εξοχήν προοδευτικός οικονομολόγος, έφυγε στις 29 Απριλίου σε ηλικία 97 ετών. Εντάχθηκε ενεργά στον κρατικό μηχανισμό και στις αρχές της δεκαετίας του ’40 οργάνωσε το πολεμικό σύστημα ελέγχου των τιμών, ενώ από το 1961 έως το 1963 διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στις Ινδίες. Επί 25 χρόνια και πλέον δίδαξε στο Χάρβαρντ και έγραψε δεκάδες βιβλία. Στην «Κοινωνία της Αφθονίας» του 1958 ασχολήθηκε με το διευρυνόμενο χάσμα πλουσίων και φτωχών, καθώς και τη σχέση παραγωγής, κατανάλωσης και διαφήμισης.

Ακόμα και στη δύση της ζωής του διατηρούσε ασίγαστη την κριτική του διάθεση. Ο Τζον Γκαλμπρέιθ είχε καυτηριάσει τον πόλεμο στο Ιράκ και τις φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης Μπους.