ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαντική είδηση της χθεσινής ημέρας για την αμερικανική αγορά και όχι μόνον αποτέλεσε η ανακοίνωση της μεγαλύτερης από τη αναμενόμενη, τον Νοέμβριο, αύξησης των πωλήσεων νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, σε ποσοστό 3,4%. Η είδηση αυτή όχι μόνο καθησύχασε τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από την πρόσφατη κρίση στην αγορά των ακινήτων, αλλά θέτει και πολλά ερωτήματα για το αν θα ανοίξει ή όχι ένας κύκλος μείωσης των επιτοκίων δανεισμού του δολαρίου από το νέο έτος. Ως αποτέλεσμα, το δολάριο ενισχύθηκε ελαφρώς αργά χθες το βράδυ, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στα αμερικανικά ομόλογα. Την ίδια ώρα, και εν μέσω αραιών συναλλαγών λόγω της εορταστικής περιόδου, οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, όπως και στην πλειονότητα των διεθνών αγορών, σημείωναν άνοδο – στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Νέας Υόρκης μέχρι λίγο πριν από το κλείσιμο.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η είδηση της ημέρας, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σε είδηση της χρονιάς, ήταν αυτή της συνάντησης των επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota και Ford. Αν και τα δύο στελέχη τόνισαν ότι δεν συζήτησαν τη συνεργασία των δύο κολοσσών, η πιθανότητα αυτή συνέτεινε στη δημιουργία του θετικού κλίματος στη Γουόλ Στριτ.

Το δολάριο όπως προαναφέραμε ενισχυόταν αργά χθες το βράδυ, καλύπτοντας όμως μόνο ορισμένες από τις προηγούμενες απώλειες της ημέρας. Το αμερικανικό νόμισμα είχε δεχθεί νέες πιέσεις όταν ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007 θα μετατρέψουν το 8% των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους σε ευρώ από δολάρια. Η πρόθεση αυτή συνδέθηκε με τη σημαντική υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2006. Οπως ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Σάιμον Γουίλιαμς, οικονομολόγος της HSBC Holdings στο Ντουμπάι, η ανακοίνωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προϊδεάζει για την αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος από το νέο έτος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμπεριλαμβάνονται στις πετρελαιοπαραγωγούς εκείνες χώρες, όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Ινδονησία, από τις οποίες μελετάται η αντικατάσταση του δολαρίου με το ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές τους, κυρίως αναφορικά με τις πωλήσεις πετρελαίου.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέρχονται σε 24,9 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 98% διατηρείται σε δολάρια ΗΠΑ και μόλις το 2% σε ευρώ. Οπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του Περσικού αναμένονται να εισπράξουν ώς τα τέλη του 2006 περί τα 500 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του «μαύρου χρυσού». Πολλές από αυτές φέρονται να μελετούν τις δυνατότητες διαφοροποίησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους, ενώ μεγάλα ποσά σε δολάρια διατηρούν και διάφορες κρατικές επενδυτικές εταιρείες τους, για τις οποίες είναι άγνωστο προς το παρόν αν θα λάβουν αντίστοιχα μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Υπηρεσία Επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι φέρεται να διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας άνω του μισού τρισ. δολαρίων. Το 2007 προδιαγράφεται ενδιαφέρον για το δολάριο αλλά και για το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή