Ιαπωνία: σε πτώση οι λιανικές πωλήσεις

Ιαπωνία: σε πτώση οι λιανικές πωλήσεις

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόσμενη πτώση παρουσίασαν τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία, αλλά οι αγορές στοιχηματίζουν σε μια αύξηση των επιτοκίων μέσα στον επόμενο μήνα. Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, πως το δολάριο υποχώρησε χθες από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο μηνών έναντι του γιεν. Πτώση παρουσίασαν, επίσης, οι τιμές των ιαπωνικών ομολόγων.

Οι εκτιμήσεις που προβλήθηκαν από το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji News Agency κάνουν λόγο για μια αύξηση των επιτοκίων από το τρέχον 0,25% στο 0,5%, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί από την Τράπεζα της Ιαπωνίας στα τέλη του Ιανουαρίου. Αξίζει να τονισθεί πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τιμές των φρέσκων τροφίμων, ενισχύθηκε τον Νοέμβριο κατά 0,2% από πέρυσι.

Αναλυτικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Νοέμβριο κατά 0,1%, σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές είχαν διαμορφώσει προσδοκίες για μια αύξηση της τάξεως του 0,5%. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ τον Οκτώβριο είχε σημειωθεί αύξηση 0,1%. «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα φαίνεται πως δεν ευνόησαν τις πωλήσεις σε είδη ρουχισμού και άλλων εποχικών προϊόντων», επισήμανε ο Τακούμι Τσουνόντα, οικονομολόγος της Shinkin Central Bank Research Institute, προσθέτοντας πως «αρνητικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε, επίσης, η πτώση των τιμών της βενζίνης, η οποία οδήγησε σε μείωση της αξίας των πωλήσεων στα καύσιμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή