Μείωση φοροδιαφυγής κατά 8 δισ. ευρώ το 2007 θέλει ο Πρόντι

Μείωση φοροδιαφυγής κατά 8 δισ. ευρώ το 2007 θέλει ο Πρόντι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδηλωμένος στόχος του η πλήρης πάταξη της φοροδιαφυγής εντός μιας επταετίας και η προσπάθεια της πρώτης χρονιάς είχε ήδη θετικότατα αποτελέσματα… Ο λόγος για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, του οποίου η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει το πρώτο ενδεκάμηνο του 2006 άνω του 9% τα δημόσια έσοδα από τους φόρους εισοδήματος, με την αξία τους να ανέρχεται στα 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η προσπάθεια του κ. Πρόντι, η οποία στοχεύει συμπληρωματικά στη συγκέντρωση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2007, στη χώρα όπου το ύψος της φοροδιαφυγής υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ ετησίως, θα είναι κρίσιμης σημασίας για το αν η Ιταλία θα καταφέρει να αποφύγει την επιβολή προστίμων εκ μέρους των αρμοδίων Αρχών στις Βρυξέλλες, αφού μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα στο αν θα καταφέρει να ελέγξει τα δημόσια ελλείμματά της ή εάν θα παραβιάσει για άλλη μια χρονιά τον κανόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τα θέλει ελεγχόμενα κάτω από το 3% του ΑΕΠ κάθε χώρας-μέλους της.

Οπως δηλώνει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomebrg, η Μαρία Γκριμάλντι, οικονομολόγος της Banca Intesa στο Μιλάνο, «τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσόν για να συγκεντρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα… Ομως, αναμφισβήτητα, η κυβέρνηση Πρόντι αντιμετωπίζει το θέμα πολύ πιο διαφορετικά από την προηγούμενη… το γεγονός ότι δεν καταρτίζει προγράμματα φορολογικής αμνηστίας και δεν επιβάλλει εφ’ άπαξ μέτρα, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση…».

Οι φόροι εισοδήματος στην Ιταλία είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς, παρά την περικοπή του ανώτατου ποσοστού πέρυσι, αυτό παραμένει στο 43%. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η φοροδιαφυγή είναι θέμα νοοτροπίας και όχι της υψηλής φορολογίας, με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι να την περιγράφει ως «φυσικό ανθρώπινο δικαίωμα».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Βιντσέντσο Βίσκο ηγείται της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και εκτιμά ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας φοροδιαφεύγει έως και το 50% όσων υποχρεούνται σε δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Η εκστρατεία του στηρίζεται σε 55 σημεία – μέτρα, που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των συναλλαγών σε ρευστό έως μόνο 1.000 ευρώ, ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να εκδίδουν αποδείξεις κ. λπ. Το 95% των φορολογουμένων στη γειτονική χώρα, δηλώνει εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ ετησίως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή