Ακρίβεια και κερδοσκοπία κατατρέχουν ακόμα το ευρώ

Ακρίβεια και κερδοσκοπία κατατρέχουν ακόμα το ευρώ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά αλλά σταθερά οι Ευρωπαίοι συνηθίζουν το ευρώ πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή του στην καθημερινή ζωή των 12 κρατών που το υιοθέτησαν και στη συνέχεια το έθεσαν σε κυκλοφορία την 1η Ιανουαρίου 2002. Εκείνο που φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα ξεχάσει ή συγχωρέσει είναι το όργιο κερδοσκοπίας που το συνόδευσε, αν και όπως συμβαίνει συχνά η απλή αλήθεια των αριθμών δείχνει ότι το φαινόμενο υπήρξε μάλλον πιο περιορισμένο από ό, τι ο θόρυβος που προκάλεσε. Σε μια ανασκόπηση της πρώτης πενταετίας του ενιαίου νομίσματος (το οποίο, σημειώνεται, γεννήθηκε επισήμως το 1999 αλλά δεν έλαβε υλική μορφή παρά το 2002), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει μια σταθερή αύξηση στον αριθμό των πολιτών που πλέον δεν συναλλάσσονται απλώς αλλά και σκέπτονται σε ευρώ, με άλλα λόγια κάνουν όλους τους συνήθεις υπολογισμούς τους περί τιμών και κόστους όχι στα παλαιά εθνικά νομίσματα αλλά σε ευρώ… Ομως, για πολλούς το ευρώ είναι ακόμα συνυφασμένο με την ακρίβεια και την κερδοσκοπία που το συνόδευσε στα πρώτα του βήματα, όπως ομολογεί η Επιτροπή, διαρρηγνύοντας ταυτόχρονα τα ιμάτιά της, ότι τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για παρεξήγηση, όπως έχουν δείξει αμέτρητες έρευνες και μετρήσεις.

Αλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί πλήρως τα πλεονεκτήματα του ευρώ. Και σε μόλις τρεις ημέρες από σήμερα, τη Δευτέρα, το ευρώ θα εορτάσει τα γενέθλιά του καλωσορίζοντας το πρώτο νέο μέλος του, τη Σλοβενία, που θα γίνει έτσι η 13η της Ευρωζώνης ανοίγοντας τον χορό της ένταξης και των υπολοίπων νέων κρατών της Ενωσης στα χρόνια που έρχονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή