ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση των τελευταίων επτά ετών αναμένεται να υποστούν φέτος τα ομόλογα εκδόσεως των ευρωπαϊκών κρατών μετά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, κατά τη διάρκεια του έτους. Ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων του ευρώ άνοιξε πριν από 13 μήνες, την 1η Δεκεμβρίου του 2005, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λαμβάνει μέτρα ελέγχου των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της Ευρωζώνης, διαβλέποντας την επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο του 2006, οι τιμές των διετών ευρωομολόγων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 ετών, με τις αποδόσεις τους να εκτινάσσονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας. Επρόκειτο για το αποτέλεσμα των εκτιμήσεων ότι ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων του ευρώ δεν έχει κλείσει ακόμη και θα συνεχίσει να εξελίσσεται και μέσα στο 2007.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η -όπως αποδείχθηκε- ουσιαστική ανάκαμψη της ευρωοικονομίας το 2006 αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων του ευρώ. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις αναφέρονται στην πιθανότητα δύο ακόμη αυξήσεων του βασικού επιτοκίου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο 2007, για να φθάσει στο 4%. Ετσι, οι αποδόσεις των ευρωομολόγων αναμένεται να σημειώσουν νέα άνοδο. Από τις αρχές του έτους και μέχρι χθες, η απόδοση των διετών ομολόγων σε ευρώ σημείωνε άνοδο 103 μονάδων βάσης, ήτοι στο 3,88%. Το ίδιο διάστημα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 62 μονάδες βάσης, στο 3,93%. Οι αποδόσεις εξελίσσονται αντιστρόφως ανάλογα των τιμών των ομολόγων. Ετσι, οι τιμές των ευρωομολόγων υποχώρησαν κατά τη διάρκεια του έτους, εν μέσω της επιτάχυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε επί οκτώ από τους τελευταίους 11 μήνες πάνω από τα επίπεδα του πλαφόν του 2%, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» αναφερόμενο σε δείκτες της Μerrill Lynch, οι επενδυτές σε 10ετή ευρωομόλογα υπέστησαν φέτος ζημίες 0,7%, ενώ όσοι είχαν προτιμήσει τα αμερικανικά ομόλογα κλείνουν τη χρονιά με κέρδος 3,8%. Οριακά κέρδη, 0,1%, θα αποκομίσουν όσοι είχαν αγοράσει ομόλογα της ίδιας διάρκειας, δηλαδή 10ετή, του βρετανικού Δημοσίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρονται σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά, το 2007, για την αγορά των ευρωομολόγων, καθώς όπως προαναφέρουμε αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια του ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα αναρριχήθηκε χθες σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του γιεν και ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ευνοημένο από δηλώσεις του Ιβ Μερς, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Μερς, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις του προέδρου της Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι τα επιτόκια του ευρώ παραμένουν χαμηλά βάσει των ιστορικών στοιχείων, προϊδεάζοντας για την αύξησή τους κατά τους επόμενους μήνες. Οπως ανέφεραν χθες αναλυτές, αυτή δεν αποτελεί βεβαίως είδηση, αποτέλεσε όμως ένα λόγο για να προτιμηθεί εκ νέου χθες το ευρώ στις διεθνείς αγορές.

Νωρίς χθες στη Νέα Υόρκη, το ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ έναντι του γιεν, φθάνοντας ώς και στα 156,73 γιεν, ενώ αργά χθες το βράδυ το ευρώ κυμαινόταν στο 1,3168 δολάριο ΗΠΑ, από 1,3136 τις πρώτες απογευματινές ώρες Ελλάδος.

Μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ προϊδέασαν χθες για καθυστέρηση του ανοίγματος του κύκλου μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, που αναμενόταν τον Μάρτιο. Σε ό, τι αφορά τα επιτόκια του γιεν, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξήσει στα τέλη Μαρτίου το επιτόκιό της overnight στο 0,5% από το τρέχον 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή