ΗΠΑ: Στα υψηλά 8μήνου η καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΗΠΑ: Στα υψηλά 8μήνου η καταναλωτική εμπιστοσύνη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών εκτοξεύθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών στις προοπτικές της εθνικής οικονομίας τους, ενώ οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών αυξήθηκαν εκ νέου, για δεύτερο κατά σειρά μήνα. Αλλα στοιχεία αναφέρουν τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, γεγονός το οποίο προϊδεάζει για την πιθανή ανάκαμψη της προβληματικής αμερικανικής βιομηχανικής παραγωγής. Ο εν λόγω δείκτης, ο οποίος κυμαινόμενος πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων καταδεικνύει τη διεύρυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας, αναρριχήθηκε τον Δεκέμβριο στις 52,4 μονάδες από τις 49,9 του Νοεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου, ο αριθμός των νέων ανέργων, οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις για σχετικά επιδόματα, δεν σημείωσε παρά μικρή αύξηση.

Τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά κατοικίας, πολύ πιο αισιόδοξα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών στη Wall Street, οι οποίοι προέβλεπαν και νέα μείωση των ρυθμών πωλήσεων παλαιών κατοικιών, αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι η εν λόγω αγορά σταθεροποιείται έπειτα από μία σημαντική πτώση των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές δόθηκαν στοιχεία στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν και οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών, με ρυθμούς υψηλότερους των αναμενομένων. Αναφορικά με τον σημαντικό για την ευρύτερη οικονομία δείκτη της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών, αυτός εκτοξεύθηκε τον Δεκέμβριο στις 109 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο και από τα επίπεδα των 105,3 μονάδων τον Νοέμβριο, με το γεγονός να αποδίδεται στην καλύτερη αίσθηση που έχουν αποκομίσει οι εν λόγω καταναλωτές αναφορικά με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Τα αισιόδοξα μακρο-οικονομικά αυτά στοιχεία επηρέασαν χθες τις τιμές των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, οι οποίες υποχώρησαν σημαντικά. Το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς χθες έναντι του ευρώ, κυμαινόμενο αργά το βράδυ στα επίπεδα των 1,31168 δολαρίων ανά ευρώ από 1,3136 τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες, καθώς επικράτησε η αίσθηση ότι η βελτιωμένη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ίσως να οδηγήσει στην καθυστέρηση ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων δανεισμού του δολαρίου, που εκτιμάτο ότι θα άνοιγε από τον Μάρτιο. Ωστόσο, αναλυτές τόνιζαν χθες ότι εν μέσω της εορταστικής περιόδου, όταν οι συναλλαγές είναι αραιές, είναι εύκολο να λαμβάνουν διαστάσεις κινήσεις στις αγορές, οι οποίες δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή