Κίνα: προβλέψεις για ανάπτυξη άνω του 10% το 2007

Κίνα: προβλέψεις για ανάπτυξη άνω του 10% το 2007

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΣε διψήφιους ρυθμούς θα κινηθεί το 2007 η κινεζική ανάπτυξη, παρατείνοντας το ρεκόρ επιδόσεων για πέμπτο συνεχόμενο έτος. Αυτή ήταν η πρόβλεψη που διατυπώθηκε από τον Γιάο Τζινγουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία σαφώς ενισχύει τις υποψίες για μια υπερθέρμανση της οικονομίας. «Πολλοί διαμορφώνουν εκτιμήσεις για ένα ρυθμό ανάπτυξης 8% με 9%», δήλωσε ο κ. Γιάο, τονίζοντας, όμως, πως οι συνθήκες το 2007 ενθαρρύνουν προβλέψεις για ένα ρυθμό του 10% και άνω. Ο κ. Γιάο αποδίδει την πρόβλεψη αυτή στην άρση εμποδίων στις μεταφορές και την παραγωγή ενέργειας, αλλά, επίσης, στις ευνοϊκές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε διεθνή κλίμακα. Οι επενδύσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τόσο στην κεντρική όσο και στις τοπικές κυβερνήσεις εν όψει, επίσης, των εκλογών του Κομμουνιστικού Κόμματος, το επόμενο φθινόπωρο.

Συντηρητικότερες εκτιμήσεις της τάξεως του 9,8% προέβαλε η Morgan Stanley και το τμήμα ερευνών της κεντρικής τράπεζας της χώρας, λόγω της αύξησης των επιτοκίων που συντελέστηκε φέτος δύο φορές και των ορίων για τις αποθεματικές τραπεζικές καταθέσεις τρεις φορές. Στόχος αυτών των μέτρων ήταν η αναχαίτιση των πιστώσεων σε επιχειρήσεις, για να περιοριστεί ο υψηλός ρυθμός αύξησης των πάγιων επενδύσεων και να αποτραπεί η υπερθέρμανση της κινεζικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή