Στα υψηλά 17ετίας η τιμή του χρυσού

Στα υψηλά 17ετίας η τιμή του χρυσού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αξιόλογη άνοδο οδηγήθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων, καθώς η ενίσχυση της τιμής του χρυσού συνεχίστηκε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καταλήγοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 17ετίας. Για μία ακόμη φορά, το πολύτιμο μέταλλο διαδραμάτισε τον ρόλο του επενδυτικού καταφυγίου, καθώς η πτώση του δολαρίου, συνοδευόμενη από τη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της τιμής του.

Σε μια συνεδρίαση που ο όγκος των συναλλαγών ήταν χαμηλός, λόγω της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο δείκτης Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 6ετίας, για να καταλήξει σε οριακά κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 κινείται επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2000, αν και χθες ενισχύθηκε κατά λιγότερο από 0,1%.

Οι γενικοί δείκτες των 10 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης σημείωσαν άνοδο, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurotop-100 να καταγράφει οριακές απώλειες 0,08%, κλείνοντας στις 3105,29 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 και ο δείκτης FTSE-100 του Λονδίνου σημείωσαν πτώση 0,07% και 0,12%, αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ οδήγησε σε μικρή άνοδο τις τιμές του πετρελαίου σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. «Τα αποθέματα ήταν πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου και αυτό θα επηρεάσει τον κλάδο, αλλά οι πιέσεις θα είναι περιορισμένες λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών», επισήμανε ο Ιαν Γκρίφθις, διαπραγματευτής της CMC Markets. Οι μετοχικές αποδόσεις των BP και Royal Dutch Shell αποδυναμώθηκαν ελαφρώς, δηλαδή κατά 0,5% και 0,4%, αντίστοιχα.

Μεταξύ των χαμένων ήταν και οι μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, με αυτήν της Vodafone να υποχωρεί κατά 0,7% εξαιτίας δημοσιέυματος των Financial Times κατά το οποίο κατεθέσε πρόταση για την εξαγορά της ινδικής εταιρείας κινητής Hutchison Isaar, ύψους 17 με 18 δισ. δολαρίων.

Αντίθετα, κέρδη 0,9% κατέγραψε η μετοχή της BHP Billiton και η μετοχική απόδοση της Xstrata ενισχύθηκε κατά 2,4%. Ανοδο 1,5% εμφάνισε η μετοχή της Imperial Chemical Industries Plc., ήτοι της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών στη Βρετανία, καθώς κυκλοφορούν φήμες που θέλουν την Akzo Nobel να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την εξαγορά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή