EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποβάθμιση της προσφοράς της για Εndesa προχωρεί η Ε.ΟΝ

Οχι σε αναβάθμιση, αλλά σε… υποβάθμιση της προσφοράς της για την ισπανική Εndesa θα προχωρήσει η Ε.ΟΝ, σε μια κίνηση που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής ενεργειακής ευθυγραμμίζει την πρότασή της με τις συνθήκες υπό τις οποίες υποβάλλεται. Η νέα προσφορά θα είναι της τάξης των 36,5 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής των 37 δισ., βάσει της τρέχουσας τιμής της μετοχής της Εndesa, με 1,058 δισ. μετοχές να είναι αδιάθετες. Σημειωτέον ότι το ενδιάμεσο μέρισμα που ανακοίνωσε αυτό τον μήνα η Εndesa ότι θα καταβάλει, ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή, διαμορφώνει την τιμή της προσφοράς στα 34,50 ευρώ ανά μετοχή, από τα αρχικά 35.

Μυστική συμφωνία Shell – Ρωσίας

Μυστικό πρωτόκολλο με τη ρωσική κυβέρνηση φέρεται να υπέγραψε η Royal Dutch Shell, στο πλαίσιο της συμφωνίας της για πώληση του 50% συν μία μετοχή του προγράμματος Σαχαλίνη-2 στην Gazprom. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Vedomosti», η Shell μπορεί πλέον να αυξήσει τις δαπάνες της για το πρόγραμμα στα 15,8 δισ. δολάρια, έναντι των αρχικώς εγκριθέντων 12 δισεκατομμυρίων, ποσό πάντως που παραμένει αρκετά χαμηλότερο από τα 22 δισ. δολάρια τα οποία είχε ζητήσει. Οι λεπτομέρειες περί του κόστους θα συζητηθούν τον Φεβρουάριο, σε συνάντηση με την κυβέρνηση.

Οριακή άνοδος για πετρέλαιο

Οριακή άνοδο -και πάλι, πάντως, κάτω από τα 61 δολάρια το βαρέλι- προκάλεσαν χθες στις τιμές του μαύρου χρυσού τα στοιχεία, που κατέδειξαν δραστική μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Συνομιλίες με Empire Οnline

Σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών βρίσκεται ο όμιλος τυχερών παιχνιδιών στο Ιnternet, PartyGaming, για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της ανταγωνίστριάς του Empire Online, σε μια συμφωνία που αποτιμάται από τη βιομηχανία στα 40 εκατ. δολάρια. Η PartyGaming, ηγέτιδα στον χώρο, έχει τεθεί επικεφαλής στην πορεία ενοποίησης του κλάδου, έχοντας επεκταθεί ήδη στα στοιχήματα, με την εξαγορά της Gamebookers, και με συνομιλίες για την 888.

Εποπτεία για ΙΒΜ και Siemens

Την εποπτεία δεκαετούς έργου με κόστος 7,1 δισ. ευρώ και στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσαν χθες ότι ανέλαβαν η ΙΒΜ και η Siemens. Ο αμερικανικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας και ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος συμμετέχουν επί ίσοις όροις -και από κοινού κατά 50,1%- στην κοινοπραξία διαχείρισης του έργου, όπου η γερμανική κυβέρνηση συμμετέχει με μερίδιο 49,9%. Οι σχετικές συμβάσεις θεωρείται πως θα υπογραφούν πριν από τα τέλη του έτους.

Κρίσιμος Ιανουάριος για Αlitalia

Στις αρχές Ιανουαρίου θα αρχίσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση μεγάλης μερίδας της κρατικής συμμετοχής, η οποία ανέρχεται στο 49,9%, στον προβληματικό αερομεταφορέα Alitalia, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας. Ούτως ή άλλως, πηγές χαρακτηρίζουν την έναρξη της διαδικασίας «ζήτημα ημερών».

Επενδύσεις σε υποδομές

Αεροδρόμια, λιμάνια και εταιρείες κοινής ωφελείας ανά τον κόσμο θα παραμείνουν στο στόχαστρο της Goldman Sachs, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 6,5 δισ. δολάρια για το πρώτο της ταμείο υποδομών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το ταμείο θα είναι μια από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές» κεφαλαίων για επενδύσεις σε υποδομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή